Antena 3 CNN Actualitate ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce trebuie să știe toți alegătorii din România

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce trebuie să știe toți alegătorii din România

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce trebuie să știe toți alegătorii din România
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Noi 2019   •   07:57

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Alegătorii care nu știu de ce secţie aparţin, pot afla acest lucru de pe site-ul www.RegistrulElectoral.ro. Trebuie să introducă CNP-ul, numele de familie și un cod de verificare afișat pe site. Iar portalul va afişa imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunt arondaţi.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit 18 ani până în ziua votului, inclusiv. Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român. Urnele vor fi deschide la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00. Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente, cu domiciliul sau reședința în România, este de aproape 18 milioane 270 de mii. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Legislația electorala vine cu modificări nu doar pentru românii aflați în afara granitelor, ci și pentru cetățenii din România care vor vota la acest final de săptămână. Astfel că duminică dacă vor fi oameni la coada la ora 21.00, acestia au posibilitatea de a vota pana la ora 23 59, daca programul va fi prelungit!

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Cetățenii din România care vor merge duminică la vot trebuie să știe că pot face acest lucru in localitatea de domiciliu, iar dacă se află în afara localității își pot exercita dreptul la vot pe listele suplimentare.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Pe lângă buletinul de vot, vom primi şi o ştampilă în secţia de votare, cu înscrisul VOTAT, pe care o vom returna comisiei după exercitarea votului.  În situaţii excepţionale poate fi solicitată urna mobilă. Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora o urnă specială. La secțiile de votare din străinătate nu se vor putea utiliza urnele mobile! 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. La ultimele alegeri prezidenţiale, în 2014, la primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18 %. În turul doi, au venit să voteze 11.719.344 de cetăţeni români, adică 64,11 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste. 

×
Subiecte în articol: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019.
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close