Antena 3 CNN Actualitate Alegerile prezidențiale: SRI confirmă că urmărește implicarea altor state în campania electorală din România

Alegerile prezidențiale: SRI confirmă că urmărește implicarea altor state în campania electorală din România

Alegerile prezidențiale: SRI confirmă că urmărește implicarea altor state în campania electorală din România
14 Feb 2019   •   08:58

Anul 2019 este unul electoral: avem întâi alegerile europarlamentare și apoi urmează adevărata miză – alegerile prezidențiate.

În acest sens nu putem să nu ne întrebăm cât de pregătite sunt autoritățile românești pentru a preîntâmpina o posibilă implicare a unui stat în campania electorală din România din acest an. Astfel STIRIPESURSE.RO a transmis o solicitare de informații de interes public către Serviciul Român de Informații pentru a răspunde la patru întrebări.

În răspunsul transmis de Serviciul Român de Informații se spune clar că acțiunile statelor terțe de influențare a opiniei publice în campania electorală se află în atenția serviciului, iar pentru combaterea acestui fenomen se recurge inclusiv la interceptări ale unor comunicaţii.

„Acțiunile statelor terțe inițiate cu scopul de a influența opinia publică prin folosirea mediului online, în speță a rețelelor de socializare, în ceea ce privește alegerile prezidențiale din 2019 se află în atenția Serviciului Român de Informații, iar datele rezultate fac parte, potrivit legii, din categoria informațiilor clasificate.

Astfel, potrivit art.6 alin.(1) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României (republicată, cu modificările şi completările ulterioare), Serviciul Român de Informaţii este organul de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, care se realizează, astfel cum este reglementat de art.2, prin cunoaşterea, prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor precizate la art.3 din legea sus-menţionată, în categoria cărora intră şi acţiunile care pot periclita ordinea statului de drept.

Totodată, art.13 lit.f) şi art.14 alin.(2) din Legea nr.51/1991 statuează că, în situaţiile care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale, Serviciul poate desfăşura „activităţi specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului (...) cu respectarea prevederilor legaleˮ, inclusiv activităţi care pot consta în „interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor electronice, efectuate sub orice formăˮ.

De asemenea, potrivit art.10 din Legea nr.51/1991, activitatea de informaţii pentru realizarea securităţii naţionale - desfăşurată de către Serviciu în conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii (cu modificările şi completările ulterioare) - are caracter secret de stat, astfel că informaţiile din domeniu se supun regimului juridic stabilit de cadrul legal pentru această categorie de informaţii, respectiv art.17 lit.f) din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate (cu modificările şi completările ulterioare), care include în categoria informaţiilor secret de stat „informaţiile care reprezintă sau se referă la (...) activitatea de informaţii desfăşurată de autorităţile publice stabilite prin lege pentru apărarea ţării şi securitatea naţionalăˮ.

Din aceste considerente, informaţiile pe care le-aţi solicitat nu intră în categoria celor de interes public şi, potrivit art. 12 alin. (1) litera a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, acestea sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, motiv pentru care S.R.I. nu poate oferi detalii suplimentare”, susține SRI pentru STIRIPESURSE.RO.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close