Antena 3 CNN Actualitate Aleşii poporului, în Parlament începând cu 20 decembrie. Noul Guvern s-ar putea instala înainte de Crăciun

Aleşii poporului, în Parlament începând cu 20 decembrie. Noul Guvern s-ar putea instala înainte de Crăciun

Aleşii poporului, în Parlament începând cu 20 decembrie. Noul Guvern s-ar putea instala înainte de Crăciun
Sursa foto: Foto: Mediafax
11 Dec 2012   •   10:20

Senatorii şi deputaţii aleşi duminică se pot întruni la Parlament cel mai devreme în 20 decembrie, întrucât mandatul actualului Legislativ se încheie în 19 decembrie, iar până atunci poate fi desemnat premierul care să finalizeze şi echipa şi programul de guvernare, notează Mediafax.

Conform prevederilor constituţionale, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani", iar alegerile pentru noul Parlament nu pot avea loc mai târziu de trei luni de la expirarea mandatului Legislativului.
   
Mandatul de 4 ani al actualilor parlamentari curge de la momentul depunerii jurământului, care a avut loc în 19 decembrie 2008. Prin urmare, aceştia îşi vor încheia mandatul în 19 decembrie 2012 şi abia apoi se pot întruni noii aleşi. Dacă noul Parlament s-ar întruni înainte de această dată, reducând astfel mandatul vechiului Legislativ, există riscul de a fi sesizată Curtea Constituţională.
   
Constituţia stabileşte, de asemenea, că "Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri".

Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care alegerile parlamentare din acest an nu puteau avea loc mai devreme de 1 decembrie. Dacă alegerile ar fi avut loc mai repede, termenul de 20 de zile pentru întrunirea noului Parlament ar fi expirat înainte de 19 decembrie, când se încheie mandatul Legislativului ales în 2008.
   
În aceste condiţii, parlamentarii aleşi la alegerile de duminică se vor putea întruni cel mai devreme în 20 decembrie, când lucrările vor fi conduse de către decanii de vârstă. Pentru preluarea mandatului mai sunt de parcurs câţiva paşi procedurali pentru validare, care se realizează în Parlament şi care pot fi acceleraţi, prin voinţa aleşilor, aşa cum s-a întâmplat şi în 2008.

La fel însă ca şi în 2008, în intervalul până la întrunirea Parlamentului nou ales, preşedintele Traian Băsescu poate iniţia consultările cu partidele reprezentate în viitorul Parlament şi desemna premierul.
  
Cel mai probabil, din 20 decembrie, când se poate întruni noul Parlament, procedurile pentru învestirea Guvernului se vor derula rapid, astfel că noul Cabinet se va instala la Palatul Victoria înainte de Crăciun.
   

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close