Antena 3 CNN Actualitate Andrei Ivanţoc - eliberat după 15 ani

Andrei Ivanţoc - eliberat după 15 ani

Andrei Ivanţoc - eliberat după 15 ani
02 Iun 2007   •   10:37

Deţinutul politic al regimului de la Tiraspol, Andrei Ivanţoc a fost eliberat din închisoare sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 11.00. Eliberarea acestuia nu a fost lipsită de incidente. Ivanţoc a refuzat să treacă graniţa de la Tighina şi a fugit înapoi spre Transnistria, unde a fost prins şi bătut de grăniceri. Au urmat zeci de minute de negocieri între adjunctul ministrului reintegrarii din Republica Moldova şi Andrei Ivanţoc, după care în jurul orei 12.30 fostul deţinut a fost urcat în maşina oficialului, iar apoi a trecut frontiera şi a plecat spre Chişinău. Andrei Ivanţoc a ajuns în apartamentul familiei sale din Chişinău, după 15 ani, confuz şi sprijinit de soţia lui.

Andrei Ivanţoc a fost adus la Tighina într-o dubă a forţelor separatiste transnistrene în jurul orei 11 dimineaţa. Reacţia lui a fost una neaşteptată. Imediat ce a coborât din maşină a început să fugă înapoi în Transnistria. A fost oprit însă de poliţişti şi luat la bătaie. A urmat o serie de discuţii între autorităţile moldovene, cele transnistrene şi reprezentanţi ai OSCE. Se pare că Andrei Ivanţoc refuza să intre în Republica Moldova. În cele din urmă a fost băgat cu forţa într-o maşina a politiţei moldovene în care se afla şi vice ministrul de interne al Republicii Moldova.

Jurnaliştii moldoveni şi români au urmarit maşina poliţiei, care a încercat să-i îndepărteze de la traseu. A existat zvonul ca Andrei Ivanţoc va fi dus la Ministerul de Interne. A fost dus însă acasă, în cartierul Ciocan din Chişinău. Presa a fost înlăturată astfel încât Ivanţoc să nu poată da nicio declaraţie.

Eliberarea lui Andrei Ivanţoc este un moment special atât pentru familia sa cât şi pentru foştii deţinuţi din grupul Ilaşcu. Reprezentanţii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului din Republica Moldova salută punerea în libertate a lui Ivanţoc şi acuză o dată în plus autorităţile moldovene şi ruse că nu s-au implicat suficient în problema deţinuţilor.

MAE: Eliberarea lui Ivanţoc este tardivă şi sfidează decizia CEDO
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a luat act de eliberarea lui Andrei Ivanţoc şi îşi exprimă speranţa ca şi Tudor Petrov, ultimul deţinut din grupul Ilaşcu, să fie eliberat cât mai curând. Într-un comunicat transmis sâmbătă, diplomaţia română condamnă întârzierea cu care autorităţile de la Tiraspol au răspuns cererii Curţii Europene a Drepturilor Omului. Forul european ceruse încă din 2004 eliberarea tuturor persoanelor deţinute ilegal de separatiştii transnistreni.

2 iunie 1992 - o zi neagră în istoria drepturilor omului
Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi, la 2 iunie 1992, la domiciliile lor de la Tiraspol de mai multe persoane, dintre care mulţi purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei URSS. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte iar alte 3 persoane au fost judecate şi condamnate în acelaşi an la pedepse cuprinse între 12 şi 15 ani de închisoare. Ultimii doi au fost lăsaţi în libertate.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în 2004, în urma unui proces intentat în numele tuturor deţinuţilor de Ilie Ilaşcu, că Republica Moldova şi Federaţia Rusă trebuie să ia toate măsurile pentru punerea în libertate a cetăţenilor moldoveni închişi de regimul separatist.

EXCLUSIV - URMĂRIŢI IMAGINI CU ANDREI IVANŢOC SOSIND ACASĂ ÎN SECŢIUNEA VIDEO/NEWS

EXCLUSIV PENTRU ANTENA 3- PRIMUL INTERVIU AL LUI ANDREI IVANŢOC ? {a}ivantoc{/a}

Antena 3

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close