ANM: Vremea se răceşte spre finalul lunii. Iarna va fi mai blândă decât normal

de Antena3.ro    |    10 Noi 2010   •   13:38
ANM: Vremea se răceşte spre finalul lunii. Iarna va fi mai blândă decât normal Foto: Intact Images

Iarna nu va fi atât de grea precum s-a anunţat. Directorul anm, Ion Sandu, a dat asigurări că în lunile decembrie şi ianuarie temperaturile vor fi cuprinse între minus 2 şi minus 4 grade Celsius, iar nivelul precipitaţiilor va fi de până la 80 de litri pe metrul pătrat, în special în zona de munte. Cu toate acestea, meteorologii spun că e posibil să avem şi zile cu temperaturi de minus 35 de grade Celsius. Totodată, vremea se va răci treptat spre finalul lunii noiembrie.

"Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că ne aşteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât normală. Iată că acum putem contrazice cu argumente informaţiile apărute în spaţiul public în urmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă din ultimii - ştiu - câţi ani", a declarat, miercuri, Ion Sandu.

"Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărţi se va distribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecărei luni, lucru pe care  ştiinţa nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acum nu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă şi mai degrabă una normală", a mai spus şeful ANM.

Meteorologii au precizat că vremea frumoasă de la începutul lunii noiembrie se datorează unui ciclon format în sud-vestul Spaniei care a adus aer cald în Europa şi nu este vreo consecinţă a încălzirii globale, anunţând totodată că temperaturile vor reveni treptat la normalul perioadei până în ziua de 21.

"Prognoza ne arată că vremea se va răci treptat şi că, în jurul datei de 20-21 noiembrie, temperaturile vor ajunge la normalul acestei perioade, ba chiar vor scădea puţin sub această valoare. Trebuie precizat că această încălzire a vremii, aparent neobişnuită, se datorează unui ciclon format în sud-vestul Spaniei, care aduce aer cald deasupra Europei, şi nu este o consecinţă a încălzirii globale", a precizat Ion Sandu.

Ion Sandu: Va fi o iarnă normală


Parteneri
sati
x close