Antena 3 CNN Actualitate Antena3.ro LIVE. Psihologul Anca Maftei, despre familie și de ce ne enervează uneori rudele

Antena3.ro LIVE. Psihologul Anca Maftei, despre familie și de ce ne enervează uneori rudele

“De ce mă simt exclusă de familia mea”? “De ce nu-mi primesc locul în propria mea familie?” “De ce mă port ca mama/ tata deşi nu vreau asta?” Pentru ca în general mostenim nu doar lucruri materiale, ci si comportamente, traume, secrete de familie, ascunse de cine stie cand.

Antena3.ro LIVE. Psihologul Anca Maftei, despre familie și de ce ne enervează uneori rudele
de Maria Coman    |    26 Noi 2020   •   15:00

Psihologul Anca Maftei vorbeşte cu Maria Coman despre familie, despre ce ne lipseste, de ce ne enervează uneori rudele, ce se ascunde în spatele mesei de Crăciun pe care o aşteptam aparent cu nerăbdare, dar şi de ce ajungem să ne certam după doar trei ore petrecute acasă.

Totul porneşte din copilărie

''Totul ţine de cum ne raportăm, încă din copilărie. Se face un transfer de emoţii. Putem să spunem că relaţia cu mama reflectă relaţia mea cu mine însămi, şi a tatălui, relaţia cu mediul. 

Absolut tot ceea ce eşti tu, 90% din ce manifeşti a fost cumva programat în primii ani de viaţă, cel puţini din dimensiuni comportamentale. E necesar să ne întoarcem la bază, adică înapoi în sinele nostru. Simplu fapt că eu le privesc ca şi observator, ele încep să se modifice. Până la 35 de ani suntem cumva pe pilot automat.

Suntem ceea ce gândim

Ca să nu ne mai certăm, trebuie să uiţi în interior .Toată lumea are dreptul să aparţină, acesta este motto-ul meu. Absolut tot ce resping, atrag, chiar şi furia. Ar fi bine să invităm furia la masă, să facem pace cu ea. Îi dau un loc şi o las să fie.

Nimic nu pleacă. Totul se duce în subconştient. Sunt lucrurile cărora nu le dăm atenţie şi uneori ele pot ieşi, sau se pot duce în corp, ca să ne ceară un pic din atenţie. Cel mai bine este să le scoatem la suprafaţă, să le oferim un loc.

Nu trebuie să ne reprimăm emoţiile şi nici durerea

Ar fi bine să stăm un pic cu durerea, cu ruşinea. Şi fizice. Corpul şi psihicul este unul şi acelaşi lucru. Este important să trăieşti cu ele, să le dai loc.

Cum trebuie să ne raportăm la pandemie

Acum este o perioadă interesantă. Fiecare trăieşte în funcţie de experienţă. Totul ţine de cât de mult timp ai lucrat cu tine. Cu siguranţă ne atinge pe toţi. Nu trebuie să fugim de anumite trăiri. Clienţii mei îşi gestionează foarte bine emoţiile. Toate sunt în interior. Acum am observat mai multe anxietăţi, temeri. Mulţi se schimbă, fie cu o traumă, etc. Cu toţii avem traume. 

Clienţii mei au multe instrumente cu care să îşi gestioneze emoţiile. În schimb, când a fost bolnav un părinte, un copil, atunci ies anumite părţi din ei. Mulţi au această temere de moarte. Acum este mai accentuată.

Prezenţa în online nu are cum să înclocuiască apropierea fizică. Ceea ce ne leagă, depăşeşte timpul şi spaţiul şi ele dăinuie, dincolo de orice distanţă. Este fascinant să simţi ceva din inima cuiva şi cumva începem să ne trezim. Lumea începe să se deschidă.

Corpul preia toate aspectele psihicului

Dacă simţim ruşine, trebuie să spunem. Corpul preia toate aspectele psihicului şi el este foarte în adevăr. Unii oameni se deschid mai greu.

Cu cât nivelul de conştiinţă este mai jos, cu atât cauţi în afară răspunsurile. Cu cât urci nivelul de conştiinţă o să se schimbe totul.

Ce trebuie să facem pentru ca o relaţie să funcţioneze

Unii sunt blocaţi în nişte părţi ai lor ca şi copii. Ar fi necesar ca sinele să stea pe tron, la soare. Sinele ar trebuie să intre în relaţii. Noi nu am evoluat şi lăsăm anumiţi copii să preia maşina. Lăsăm relaţiile de cuplu în baza unor copii. Ne-ar ajuta să vedem asta la noi, dar şi la ceilalţi. Doi noi pe noi ne putem repara şi atunci când noi vom fi bine, îi vom repara şi pe ceilalalţi. Cu cât urci, ajungi la autoresponsabilizare. Mai sus este perspectiva sistematică, a constelaţiilor. Suntem conectaţi cu o mulţime de elemente. Zona de victimă, în care altul trebuie să facă, este specifică copilului. Doar tu te blochezi. Mintea ta. Prin felul în care te gândeşti. Suntem fiinţe eterne şi chiar cred asta. Toţi se vor trezi la un moment dat.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 
×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close