Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, arestat preventiv

de M.Z.    |    12 Aug 2016   •   09:36
Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, arestat preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis definitiv, vineri, ca fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

ÎCCJ a admis o contestaţie a DNA şi a desfiinţat decizia luată de un alt complet de judecată din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotărând ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, de 16 zile. 

Politicianul a fost audiat miercuri mai bine de cinci ore la sediul DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. 

Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. 

Procurorii susţin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul PNL. 

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. 

În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Reacția lui Liviu Mihaiu, după ce numele său a apărut în noul dosar al lui Vîntu

La DNA a fost şi deputatul UDMR Korodi Attila, fost ministru al Mediului în perioada în care Mihaiu a primit funcţia. Korodi Attila a declarat că a fost chemat în calitate de martor.

Bogdan Olteanu a demisionat la 1 august din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României, după ce a fost reţinut de DNA şi plasat în arest la domiciliu de instanţa supremă, fiind acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru îşi folosi influenţa.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close