Antena 3 CNN Actualitate Medicamentele vitale care lipsesc cu desăvârșire din farmacii! Pacienții sunt în pericol

Medicamentele vitale care lipsesc cu desăvârșire din farmacii! Pacienții sunt în pericol

Medicii de familie au semnalat pericolul în care sunt pacienții cu boli cronice, din cauza lipsei de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni, susține Societatea Națională de Medicina Familiei.

Medicamentele vitale care lipsesc cu desăvârșire din farmacii! Pacienții sunt în pericol
Sursa foto: pixabay.com
de L.D.    |    23 Mar 2020   •   08:28

În acest moment este cazul metforminului și a levotiroxinei care lipsesc din farmacii, potrivit sursei citate.

„Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc. Prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) - IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045”, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Se consideră că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora.

Pe de altă parte, levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului, scrie Mediafax

„A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate. O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, anunță sursa citată.

×

O campanie Antena 3 CNN

Alarmă în spitale, medici de negăsit | Spitalul Judeţean Brăila

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close