Antena 3 CNN Actualitate Buget 2023. Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Ministerului Educației. Câţi bani se vor da

Buget 2023. Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Ministerului Educației. Câţi bani se vor da

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Ministerul Educaţiei a primit cel mai mic buget din istoria recentă.

Buget 2023. Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Ministerului Educației. Câţi bani se vor da
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    06 Dec 2022   •   20:00

Proiectul de ordonanță publicat de Ministerul de Finanțe amână cu încă un an aplicarea articolului 8 din legea Educației Naționale nr.1/2011:

“Art. XXIV. – (1) Prevederile art. 8 din Legea educației naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu anul 2024”, precizează documentul.

Potrivit legii Educației, articolul 8 face referire la finanțarea Educației: mai exact alocarea a 6% din PIB.

Art. 8: “Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv.

Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii.

Buget 2023: Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Ministerului Educației

Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Este pentru al 12-lea an consecutiv când Guvernul amână aplicarea legii și acordarea a 6% din PIB Educației.

În fiecare an, Guvernul a amânat, prin Ordonanță de urgență, acordarea acestui procent.

Practic, niciodată nu s-a aplicat acest procent propus în legea Educației din 2011. Guvernul a justificat amânarea alocării a 6% din PIB Educației, printr-o serie de obligații și măsuri pe care Guvernului trebuie să le ia în actualul context economic “pentru a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligațiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, precizează proiectul de ordonanță, analizat de edupedu.ro

În prezent, conform cadrului comun de raportare, bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 este de 29,98 de miliarde de lei, însemnând 2,28% din PIB pe baza PIB-ului prognozat de Comisia Națională de Prognoză anul trecut și folosit pentru construirea bugetului pe 2023. Este cea mai mică alocare din ultimii 3 ani.

Buget 2023: Ministerul Educaţiei a primit cel mai mic buget din istoria recentă

Bugetul pentru Educație ar fi trebuit să fie de 93 de miliarde de lei, dacă s-ar aloca 6% din PIB.

Raportat la PIB-ul revizuit în această primăvară de Comisia Națională de Prognoză (1.327,9 miliarde), bugetul educației pe anul în curs este de 2,26% din PIB. Raportat la estimarea bugetară pentru 2023 a CNP (1.460,7 miliarde), cei 36,74 miliarde de lei, cât ar însemna 15% din buget, ar reprezenta 2,52% din PIB, adică tot sub jumătate din ținta de 6% prevăzută de lege, se arată în analiza sursei citate. 

Buget 2023: Cine ia cei mai mulţi bani şi cum o vor duce românii anul viitor

Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77din PIB), de la 473 de miliarde de lei în acest an, iar cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de 607,9 miliarde lei, de la 553 de miliarde lei în 2022.

  • Pentru investiții s-au alocat 7,21%, adică 112 miliarde de lei
  • Produsul Intern Brut (PIB) - 1.552.1
  • Deficit bugetar de 4,4% din PIB. În 2024 ținta este de 2.9% din PIB, asumată în fața Comisiei Europene

"În 2024 ținta este de 2.9% din PIB asumată în fața Comisiei Europene. Și o creștere economică de 2 8 % . Bugetele României se fac pe baza comisiei interne, Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Eu cred că prin măsurile pe care le-am prevăzut în buget avem șanse, dacă nu apar alți factori externi, pentru că totuși suntem într-o perioadă destul de complicată", a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. 

Ordonanţa trenuleț. Ce măsuri se vor lua în 2023

"Sperăm că joi va fi aprobată. Pentru salariile bugetarilor avem o recuperare de 10 % până la grilă, dar fără să depășească grila cu excepția demnitarilor ale căror venituri rămân înghețate.

Iar acest 10 % este pentru cei care trebuiau să recupereze să ajungă la grila din 2022.

Practic, continuăm efortul pe care l-am început de când am venit la guvernare, în care am avut acele 1/ 4 acordate și la legea bugetului din 2022 după aceea rectificarea din vară și acum venim cu încă o recuperare de 10 % în efortul de a aduce salariile la grila din 2022", a spus ministrul Finanţelor Adrian Câciu la Antena 3 CNN

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close