Canadienii nu renunţă la Cupru Min: Anunţă din nou că vor respecta condiţiile Guvernului pentru ca tranzacţia să fie finalizată

de A.M.P    |    10 Apr 2012   •   10:46
Canadienii nu renunţă la Cupru Min: Anunţă din nou că vor respecta condiţiile Guvernului pentru ca tranzacţia să fie finalizată Foto: enational.ro

Firma canadiană Roman Copper, care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reiterează că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie, inforemază Mediafax.

Comunicatul canadienilor vine după ce reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că au executat un milion de euro, garanţia depusă de Roman Cooper atunci când au participat la licitaţie, deorece aceştia nu au acceptat condiţiile impuse de statul român.
   
După cum s-a mai anunţat, echipa Roman Copper şi negociatorii din partea Guvernului român au convenit asupra termenilor şi condiţiilor din contractul de achiziţie în seara zilei de vineri, 6 aprilie. Aceşti termeni includ şi un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligaţii financiare, şi de alte tipuri, care nu au fost cerute în documentaţia originală de licitaţie", se arată într-un comunicat transmis marţi de firma canadiană, controlată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto.
   
Ministerul Economiei susţine însă că negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, iar instituţia se pregăteşte să scoată din nou la vânzare compania.
   
Roman Copper reiterează, astfel, că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent.
       
"Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc şi pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului român", se arată în comunicat.
   
Roman Copper adaugă că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min.
   
"Suntem încrezători că aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru faţă de achiziţie şi determinarea de a respecta cele mai înalte standarde internaţionale stabilite de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană şi agreate de Guvernul român", se spune în comunicat.
   
Astfel, firma canadiană afirmă că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.
   
Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
   
Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

x close