Antena 3 CNN Actualitate Care au fost principalii actori ai Revoluţiei din România

Care au fost principalii actori ai Revoluţiei din România

Care au fost principalii actori ai Revoluţiei din România
Sursa foto: Foto: VideoNews
22 Dec 2013   •   13:11
Principalii actori ai Revoluţiei din România, cel puţin cei oficiali, au ieşit din viaţa publică după 24 de ani. Ion Iliescu, primul preşedinte al României libere, s-a retras din politică şi s-a transformat intr-o voce puţin auzită a social democraţilor. Cel mai vizibil dintre actorii revoluţiei din 89 rămâne Petre Roman, fostul premier al României, care apare la televizor mai mult în calitate de analist. Sergiu Nicolaescu şi Dan Iosif au dus secretele cu ei în mormânt.  
 
Actorul Ion Caramitru, cunoscut din filmele sale înainte de 1989, a fost repede acceptat în rândul revoluţionarilor. S-a retras din viaţa politică, după o scurta perioadă ca parlamentar şi ministru al Culturii. Acum este directorul teatrului Naţional din Bucureşti.
 
Ion Iliescu, deşi cunoscut ca un apropiat al regimului Ceauşescu, a câştigat  încrederea revoluţionarilor prin discursul aprins şi clar. Din studiourile televiziunii române părea singurul orator adevărat.
 
Chiar dacă acum s-a retras din viaţa publică, Ion Iliescu rămâne la 83 de ani o voce puternică a social democraţilor, care pare să iasă în evidenţă în momentele cheie.
 
În prezent, cel mai vizibil dintre actorii revoluţiei din 89 rămâne Petre Roman, primul premier al României. După o carieră politică la vârf, acum apare la televizor mai mult în calitate de analist.
 
Poate cel mai controversat personaj al revoluţiei din 1989 este Laszlo Tokes, pastorul reformat, creditat cu un rol important în declanşarea manifestaţiilor. Odată privit ca simbol al luptei pentru libertate, acum este liderul unui partid cu legături extremiste, cu discursuri antiromâneşti şi iniţiative de divizare teritorială a României. De multe ori, nelipsit nici din presa de scandal în urmă unui proces de divorţ tumultuos cu fosta soţie.
 
Sergiu Nicolaescu si-a jucat propriul rol în timpul Revoluţiei din 1989. Cineastul a fost printre primii care pe 22 decembrie s-a adresat românilor prin intermediul televiziunii publice. În noiembrie 1989, Sergiu Nicolaescu era în Germania Federală, a asistat la prăbuşirea Zidului Berlinului şi a pus umărul la răsturnarea dictatorului, în următoarea lună. 
 
Ca şi Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif a luat secretele Revoluţiei cu el în mormânt. A fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale revoluţiei din 89 şi s-a remarcat ca unul dintre liderii manifestanţilor. A murit în anul 2007, după 18 ani de carieră politică.

CITEŞTE ŞI22 decembrie 1989. Poporul preia puterea. Se înfiinţează Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale

CITEŞTE ŞI21 decembrie 1989. REVOLUŢIA ajunge la Bucureşti

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close