Cât câștigă un consilier eparhial în Biserica Ortodoxă. ÎPS Calinic dezvăluie suma incredibilă

de Georgiana Adam    |    07 Feb 2021   •   11:45
Cât câștigă un consilier eparhial în Biserica Ortodoxă. ÎPS Calinic dezvăluie suma incredibilă

Rareori știm sumele vehiculate cu adevărat pentru plata persoalului bisericesc. Iată însă că de această dată, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, rupe tăcerea.

Un sucevean l-a întrebat pe arhiepiscop dacă a modificat grila salarială a personalului din administraţia eparhială, după ce a preluat conducerea instituţiei bisericeşti, în vara anului trecut.

Omul i-a transmis două întrebări lui ÎPS Calinic:
„Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop Calinic, 1. În virtutea transparenţei (dacă nu este confidenţial) care era grila de salarizare înainte de 26 iulie 2020 şi care este în prezent (pentru personalul din administraţia eparhială)?; 2. Salariile sunt suportate de la bugetul de stat sau din fonduri proprii?; 3. Sunt consternat de ... Vă rog să răspundeţi doar la întrebări (1 şi 2 dacă este posibil)”, ar fi întrebat bărbatul, potrivit site-ului oficial al Arhipiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Lucrarea Bisericii nu se cuantifică în bani”

ÎPS Calinic a răspuns, între altele, că „lucrarea Bisericii nu se cuantifică în bani”. „Stimate domnule! Lucrarea Bisericii nu poate fi cuantificată în bani şi, de aceea, frământările dumneavoastră ar trebui să vizeze, prioritar, lucrarea Bisericii, şi nicidecum salariile angajaţilor Centrului Eparhial, care, sunt sigur că ştiţi, sunt plătiţi, cu precădere, de la bugetul de stat şi mai puţin din fonduri proprii.

În ceea ce priveşte ierarhii, aceştia sunt asimilaţi demnitarilor de stat, deci este clar de unde vine finanţarea”, a arătat ÎPS Calnic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai completat: „Însă, pentru liniştea dumneavoastră, ca să vă răspund la întrebare, un consilier eparhial, în prezent, are mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă. Despre un asemenea salariu, un om de afaceri ar spune că „nici nu s-ar da dimineaţa jos din pat”. Dar, aşa după cum bine ştiţi, în Biserică se lucrează pe termen lung, cu răsplata muncii prestate dincolo, în Împărăţia cerurilor. Doamne, ajută!”.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close