Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să facă șoferii care NU vor să mai plătească RCA

Ce trebuie să facă șoferii care NU vor să mai plătească RCA

Ce trebuie să facă șoferii care NU vor să mai plătească RCA
Sursa foto: foto: fixabay.com
08 Ian 2016   •   00:26

După ce în urmă cu câteva săptămâni autoritatea tutelară în domeniul asigurărilor a recomandat stabilirea unor limite pentru majorarea primelor RCA, alte modificări importante pot apărea. Acestea ar putea fi introduse prin modificarea legii 136/1995 privind asigurările și reasigurările, potrivit unor surse din piață consultate de EVZ. Schimbările pot surveni printr-o nouă lege, deci trebuie să treacă, mai întâi, prin comisii parlamentare și apoi prin Parlament. Iată ce modificări sunt în lucru.

Românii să se declare de acord să fie folosite datele de la Poliție - astfel, arbitrul asigurărilor vizează realizarea unei baze comune cu Ministerul de Interne. Asigurătorul ar putea verifica baza de date a Poliției, pentru ca la calcularea poliței RCA să se țină cont de istoricul în trafic al șoferului, așa încât un șofer prudent să beneficieze de un cost mai mic, iar pentru unul imprundent costul să fie prohibitiv. Se pare însă că există o opoziție din partea Ministerului de Interne, dat fiind dreptul la confidențialitatea datelor al șoferilor implicați în accidente. O soluție ar fi ca, la încheierea poliței de asigurare să existe și o rubrică în care șoferul să își dea acordul ca aceste informații să fie folosite de asiguratori. Aceste prevederi sunt încă în studiu.

Fără asigurare dacă nu folosești mașina - De asemenea, șoferii au cerut să încheie asigurări pentru perioadele în care mașinile nu sunt folosite. Ei bine, transportatorii ar putea fi păsuiți de plata RCA, atunci când mașinile nu sunt folosite. Aceștia ar putea depune plăcuțele de înmatriculare, la asigurator, pentru perioada în care nu circulă cu mașina. Întreruperea s-ar putea face, însă, pentru nu mai puțin de o lună.

Dauna, plătită de propriul asigurator - O altă prevedere la care se lucrează vizează decontarea directă sau acțiunile în regres, care prespune ca mașina lovită de o altă mașină în trafic să realizeze reparațiile pe baza propriei asigurări, nu a aceluia care a provocat accidentul.

În opinia specialiștilor, prevederea ar putea conduce însă la scumpirea ușoară a polițelor. Motivul este că asiguratorii care despăgubesc în primă instanță și-ar putea crea, astfel, un buffer, pentru situația în care celălalt asigurator, al mașinii care a produs accidentul, nu acceptă să acorde despăgubirile.

Inițial, firmele s-au opus unei astfel de măsuri. Dar, pe măsură ce companiile rău platnice au intrat în administrare specială sau chiar li s-a cerut falimentul, măsura începe să fie acceptată de asiguratori, scrie evz.ro.

×
Subiecte în articol: RCA
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close