Antena 3 CNN Actualitate Cele mai întâlnite greşeli pe care le fac părinţii atunci când îşi pun copiii în scaunul auto

Cele mai întâlnite greşeli pe care le fac părinţii atunci când îşi pun copiii în scaunul auto

Cele mai întâlnite greşeli pe care le fac părinţii atunci când îşi pun copiii în scaunul auto
Sursa foto: Foto: consumerreports.org
19 Mar 2015   •   19:36

Nouă din zece părinţi îşi pun în pericol copilul încă de la ieşirea din maternitate. Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu vârsta până în 12 ani, sau o înălţime sub 135 de centimetri, în scaune auto speciale.

Dacă până acum părinţilor nu le era amintită importanţa scaunului auto, o dată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceștia vor fi amendaţi în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă şi construcţiei copilului, instalat în maşină.

Cele mai comune greşeli pe care le fac părinţii atunci când îşi aşează copiii în scaunul auto sunt de poziţionare sau de instalare. 93% dintre părinţi fac cel puţin o greşeală de instalare sau aşezare a copilului în scaunul auto care i-ar putea pune viaţa în pericol.

Iată câteva dintre aceste greşeli:

1. Părinţii nu cumpără scaunul auto potrivit.  Mulţi părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere.

În momentul cumpărării unui scaun auto nou este extrem de important să îi menţionezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea şi înălţimea copilului, şi marca şi modelul maşinii.

2. Părinţii nu citesc instrucţiunile de instalare şi utilizare. Mulţi părinţi cad în mirajul intuiţiei şi consideră că nu mai este necesar să citească instrucţiunile de instalare a scaunului auto.

3. Părinţii nu desfac scaunul până în ziua externării. Cea mai bună metodă de a evita instalarea greşită a scaunului auto este exerciţiul.

4. Părinţii nu verifică data de expirare a scaunului auto. Ceea ce mulţi părinţi nu ştiu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.

5. Părinţii nu aruncă scaunul imediat după un accident. Oricât de minuţioasă ar fi verificarea unui scaun care a fost implicat într-un accident, pot exista fisuri în interiorul suportului de plastic care nu sunt vizibile cu ochiul liber, şi care pot pune în pericol viaţa copilului în cazul unui nou impact.

Citeşte articolul complet pe kidverse.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close