Antena 3 CNN Actualitate Cinci oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Au creat un prejudiciu uriaș bugetului de stat

Cinci oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Au creat un prejudiciu uriaș bugetului de stat

Cinci oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Au creat un prejudiciu uriaș bugetului de stat
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    09 Dec 2016   •   15:10

Cinci oameni de afaceri au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 38 de milioane de euro, într-un dosar instrumentat de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA.

Cei cinci inculpaţi, care aveau afaceri în domeniul IT, sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor, potrivit unui comunicat al DNA.

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RĂDUCANU VIRGILIU, ȘTEFAN MARIN și FLUTUR DAN, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de :
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălarea banilor,

POPESCU DRAGOȘ ALEXANDRU și VIȘAN ALEXANDRU, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală,
- spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2011, inculpatul Răducanu Virgiliu împreună cu ceilalți inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din domeniul IT, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în mod coordonat în scopul fraudării bugetului general consolidat al statului.
Concret, inculpații au creat o serie de circuite fictive interne de achiziție-livrare a unor bunuri/servicii, transferând si retrăgând sume de bani din conturile bancare ale societăților administrate, în baza unor justificări nereale, în scopul de a frauda bugetul general consolidat al statului, prin sustragerea de la plata TVA și prin diminuarea impozitului pe profit aferent.

Paralel cu acest circuit financiar-contabil fictiv, inculpații Răducanu Virgiliu, Popescu Dragoș Alexandru, Flutur Dan, Ștefan Marin și Vișan Alexandru au creat și un sistem de spălarea a banilor, prin plata operațiunilor comerciale fictive, care a avut ca unic scop, scoaterea, golirea fondurilor bănești ale societăților, fie prin transferul sumelor de bani în conturile unor societăți din străinătate, cu titlu de plată a unor servicii fictive, fie prin retragerea lor în numerar de la unitățile bancare.

Prin aceste demersuri inculpații au creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 173.766.258,63 lei (aprox. 38.614.724,14 euro).

În cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inculpaților Răducanu Virgiliu, Vișan Alexandru, Popescu Dragoș Alexandru, Ștefan Marin, Flutur Dan și unor societăți comerciale ce au calitatea de persoană responsabilă civilmente.
Aceeași măsură a fost dispusă și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de inculpații Răducanu Virgiliu, Vișan Alexandru și Popescu Dragoș Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul Răducanu Virgiliu.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close