Antena 3 Actualitate Cine a cumpărat drapelul de luptă al lui Avram Iancu, vândut la licitație de familia lui Vadim Tudor

Cine a cumpărat drapelul de luptă al lui Avram Iancu, vândut la licitație de familia lui Vadim Tudor

04 Feb 2016   •   11:52
Cine a cumpărat drapelul de luptă al lui Avram Iancu, vândut la licitație de familia lui Vadim Tudor
Sursa foto: Foto: www.artmark.ro

Omul de afaceri Adrian Thiess a declarat, joi, că a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu - achiziția fiind "un efort a 20 - 25 de persoane" - și că intenționează să expună acest obiect în mai multe orașe din țară, informează Agerpres.

"Nu l-am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun național. Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania", a afirmat Thiess.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu — vedeta licitației colecției "Corneliu Vadim Tudor" de miercuri de la Casa Artmark — a fost adjudecat la prețul de 105.000 de euro.

Thiess a spus că această achiziție a fost "un efort a 20 — 25 de persoane", care își vor declina identitatea dacă doresc. "Probabil că va hotărî fiecare. Poate când o să fie momentul să prezentăm (drapelul — n.r.) ne vom duce împreună și ne vom bucura", a spus el.

Omul de afaceri își dorește ca drapelul să fie prezentat în țară, un itinerariu nefiind deocamdată stabilit. "A fost important să securizăm acest bun național și stabilim ulterior", a adăugat Thiess, care a arătat că, probabil, startul acestei serii de prezentări publice va fi la Cluj-Napoca.

O parte din cei prezenți la licitația de miercuri, de la sediul Artmark, și-au exprimat dorința ca acest obiect să fie expus pentru publicul larg.

"Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că... cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (...) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor", a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitația de miercuri, când a fost adjudecat drapelul.

El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într-un loc unde "toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire".

Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. "Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur", a declarat el, după licitație.

"Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește 'Camera colecționarului' și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim", a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este "din Ardeal".

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro. Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor "conflicte juridice". Licitația colecției "Corneliu Vadim Tudor", partea a II-a, a cuprins cărți rare, tablouri, fotografii documentare și obiecte de decor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close