Antena 3 CNN Actualitate Sâmbătă se reia circulația la metrou. S-au terminat negocierile de la Prefectura Capitalei

Sâmbătă se reia circulația la metrou. S-au terminat negocierile de la Prefectura Capitalei

Circulația la metrou ar urma să fie reluată în cursul zilei de sâmbătă, 27 martie. Discuțiile de la Prefectura Capitalei s-au încheiat, iar reprezentanții sindicatelor au obținut un calendar de negocieri pentru săptămâna viitoare, când ar urma să fie rezolvate toate problemele dintre Minister, Metrorex și angajați.

Sâmbătă se reia circulația la metrou. S-au terminat negocierile de la Prefectura Capitalei
Sursa foto: Hepta
de Gina Vacariu    |    26 Mar 2021   •   18:25

UPDATE // 22:00: Circulația cu metroul în București a fost reluată. "Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță și conform graficelor obișnuite pe toate magistralele. Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureștenilor pentru situația întâmpinată la transportul public subteran și le mulțumim pentru înțelegere", a anunțat sindicatul de la metrou.

Negocierile au avut loc între liderii de sindicat și autorități la Instituția Prefecturii. Mâine se reia circulația la metrou. În cursul zilei de vineri au fost semnate documentele. Angajații care protestează în subteran vor fi înștiințați cu privire la deciziile luate. Protestul s-a încheiat, dar circulația trenurilor de metrou nu va fi reluată în cursul ziei de astăzi

La finalul negocierilor de la Prefectură, reprezentanții care au participat au susținut declarații:

"În această seara nu vom mai avea proteste, am stabilit un calendar de negocieri. Protestul se va încheia imediat cum se întorc reprezentanții la metrou. Am stabilit un calendar de negociere pentru săptămâna viitoare, au venit cu revendicări, le vom discuta. Suntem deschiși dialogului. Nu vom începe nicio acțiune administrativă împotriva celor care au participat, pe toată perioada negocierilor", au precizat reprezentanții la ieșirea din Prefectura Capitalei.

"A fost păcat ca salariații metroului să facă o formă de protest, de un asemenea nivel, ca să putem să regăsim în cadrul Ministerului și Metrorexului o formă de dialog social, care ar fi cea normală. Protestul, vom merge la Piața Unirii de ceea ce am obținut aici și imediat vom elibera. Nu cred că se va relua circulația în seara asta. Revendicările: în primul rând, domnul Drulă a înțeles că cel cu care trebuie să negocieze în cadrul Metrorex este USLM.

Am obținut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi ca să rezolvăm toate problemele care s-au discutat, referitor la deficitul mare de personal. Tot scandalul a plecat de la disponibilizarea masivă a salariaților. Nu au fost numai 10 persoane. (...) Doar săptămâna aceasta deficitul a fost de 25%. Ajunsesem să ne fie frică să nu greșim, din lipsa fondurilor pe care le avem, ci din lipsa personalului, să nu ajungem la pușcării din cauza unor accidente”, a precizat reprezentantul sindicaliștilor la ieșirea de la negocieri.

Angajații de la metrou, protest în cursul zilei de vineri

Protestul a fost întrerupt, iar angajații Metrorex ar trebui să iasă din subteran. Procesul verbal între conducere și sindicat a fost semnat. Pentru moment nu se știe care dintre revendicările celor din sindicat au rămas valabile.

Reamintim că angajații Metrorex au intrat în grevă spontană în dimineața zilei de vineri, 26 martie. Circulația trenurilor de metrou din Capitală a fost suspendată în cursul acestei zile. 

Circulația trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanți ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, care au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Ministrul Drulă a depus o plângere la DNA, a ajuns o plângere și la DIICOT, au fost deschise și câteva dosare penale, iar Jandarmeria i-a amendat pe unii dintre protestatari după ce au fost identificați. Protestul încălca câteva reguli în pandemie.

×
Subiecte în articol: metrou Metrorex grevă
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close