Antena 3 CNN Actualitate Clientul spion, din ce în ce mai folosit şi de companiile din România (VIDEO)

Clientul spion, din ce în ce mai folosit şi de companiile din România (VIDEO)

Clientul spion, din ce în ce mai folosit şi de companiile din România (VIDEO)
23 Aug 2010   •   23:00

Clientul spion - o meserie tot mai întâlnită şi la noi. Zeci de companii apelează la aşa ceva pentru a-şi îmbunăţi serviciile. Aşa că, dacă lucraţi la restaurant, la ghişeu sau în posturi unde intraţi în contact cu clienţii aţi face bine să fiţi cât mai amabili. Nu se ştie de unde sare... spionul.

I se spune mystery shopping - în engleză. Are ca rezultat un studiu în urma căruia firmele care îl comandă văd cât de amabili sunt angajaţii şi unde trebuie să intervină.

?Angajaţii ştiu că sunt urmăriţi şi încearcă să servească fiecare client ca şi când ar fi clientul misterios?, spune Alina Spiridon - training manager fast-food.

Bogdan a terminat recent facultatea şi a fost recrutat de una dintre firmele de cercetare care oferă servicii de mystery shopping. Astăzi a primit o misiune la unul dintre fast-food-urile din Capitală. Aşa că se înfiinţează în faţa vânzătorului şi comandă un sandwich şi o băutură răcoritoare.

?Contează absolut tot: atmosfera din restaurant, dacă era muzica prea tare sau prea încet, dacă produsul arată bine sau nu, dacă miroase frumos?, a precizat Alina Spiridon.

Se uită în sus, în jos, nu îi scapă din vedere niciun detaliu. Apoi ia masa din banii firmei care l-a angajat. Nu atrage cu nimic atenţia. Altfel, munca lui ar fi în zadar.

?M-am obişnuit şi stiu exact cum să procedez ca să nu fiu desconspirat?, susţine Bogdan.

Pentru efortul depus clientul misterios câştigă aproximativ 15 lei. Pe misiune. Câştigul poate să urce şi la 50 de lei în funcţie de complexitatea scenariului care îi este dat.

?În cazul achiziţiei unei maşini de lux şi clienţii misterioşi trebuie să se plieze pe profilul potenţialilor cumpărători de aceste poduse?, a explicat Cristina Vasile - cercetător senior în cadrul unei companii de cercetare de piaţă.

La final, toată lumea este mulţumită. Firma primeşte studiul de la compania de cercetare, clientul misterios îşi primeşte banii. Poate unii angajaţi să nu fie prea fericiţi. Depinde de ei.

Din păcate instituţiile statului nu au cerut până acum astfel studii. Ar putea începe de la ghişee de exemplu.

Observator

 

×
Subiecte în articol: fast food
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close