Antena 3 CNN Actualitate Contracte de deszăpezire de îţi îngheaţă mintea! 19 MILIOANE de EURO pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, în Teleorman

Contracte de deszăpezire de îţi îngheaţă mintea! 19 MILIOANE de EURO pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, în Teleorman

Contracte de deszăpezire de îţi îngheaţă mintea! 19 MILIOANE de EURO pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, în Teleorman
de O.P.    |    26 Noi 2013   •   06:27

În România, deszăpezirea se face pe zeci de milioane de euro doar pentru a burduşi conturile firmelor abonate la banii publici. De exemplu, Consiliul Judeţean Teleorman a încheiat recent cu firma de casã - Tel Drum SA - un contract în valoare de 19 milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă în următorii patru ani.

Asta înseamnã cã pentru fiecare kilometru de drum deszãpezit, locuitorii din Teleorman vor plãti aproape 6 mii de euro.

Compania Tel Drum, firmă apropiată lui Liviu Dragnea, a obţinut şi în acest an o pomana din partea Consiliului Judeţean Teleorman. A primit un contract de 19 milioane de euro, pe o perioadă de 4 ani, pentru a se îngriji de drumurile judeţene. Mai exact, de 802 kilometri.

Asta înseamnă că în fiecare an, compania va primi 4,7 milioane de euro pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor. Un calcul simplu arată că un kilometru de deszăpezire va costa, în Teleorman, 5.900 de euro. Potrivit CNADNR, costul real pentru deszăpezirea unui kilometru de drum naţional este de doar 1.588 de euro.

Banii vor intra în conturile firmei, indiferent daca pe strazi va fi sau nu zapada. În ultimii ani, Tel Drum a încasat zeci de milioane de euro de la bugetul Consiliului Judetean Teleorman.

În 2010, compania  a primit trei contracte în valoare totala de 21 de milioane de euro. Şi 2011 a fost un an prosper pentru companie. Consiliul Judeţean i-a atribuit patru contracte, în valoare totala de 7,5 milioane de euro.

Tel Drum  a fost înfiinţată în anii '90, unicul actionar fiind Consiliul Judeţean Teleorman. Din Consiliul de Administraţie al companiei a facut parte şi Liviu Dragnea, care mai târziu a ocupat şi funţia de preşedinte al CJ Teleorman.

Societatea a fost scoasa la privatizare în mai 2001 şi a fost cumpărată de Marian Fiscuci, un prieten din copilarie al lui Dragnea. El a cumpărat firma cu 4 miliarde de lei vechi, în timp ce activul net contabil era de cinci ori mai mare. Ulterior, Fiscuci a vândut 90% din acţiuni către Mugurel Sorin Gheorghieş şi Liviu Lucian Dobrescu, foşti colegi de facultate cu Liviu Dragnea, la Politehnica.

Pe lângă contractele atribuite de Consiliul Judeţean, Tel Drum, a atras şi fonduri europene de zeci de milioane de euro. Tocmai aceste fonduri au cauzat probleme mari României. În 2011, Comisia Europeana a întrerupt plăţile directe pentru proiectele finanţate din fonduri structurale. Decizia a venit în urma unui audit care a descoperit probleme în derularea unor contracte atribuite de Consiliul Judeţean Teleorman societăţii Tel Drum.

×
Subiecte în articol: deszapezire
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close