Antena 3 CNN Actualitate Cozma la eliberarea din penitenciar: "Spiritul meu nu poate fi legat" (VIDEO)

Cozma la eliberarea din penitenciar: "Spiritul meu nu poate fi legat" (VIDEO)

Cozma la eliberarea din penitenciar: "Spiritul meu nu poate fi legat" <font color=red>(VIDEO)</font>
02 Dec 2007   •   08:54

Miron Cozma a fost eliberat duminică din penitenciarul Rahova, Condamnarea de 10 ani pentru mineriadele din 1991 şi din 1999 a expirat. Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru mineriada din septembrie 1991 şi la 10 ani de închisoare pentru cea din 1999 de la Costeşti, dar pedepsele au fost contopite. Când l-a condamnat, Curtea Supremă a hotărât de asemenea să îi fie interzise drepturile civile timp de 7 ani şi accesul în Bucureşti şi Petroşani vreme de cinci ani. Miron Cozma va ataca însă în instanţă aceste decizii.

Miron Cozma a declarat la eliberarea din penitenciar că a efectuat 10 ani de condamnare doar pentru că şi-a făcut datoria de lider sindical şi s-a lansat într-un atac dur la adresa clasei politice, pe care o acuză de tot ce i s-a întâmplat. El susţine că nici un politician corupt nu se află în spatele gratiilor, şi chiar susţine că România a reuşit să atingă o ?performanţă tristă?, aceea de a fi ?cea mai coruptă ţară din Europa?. De asemenea a ţinut să le amintească adversarilor săi că nu se va da bătut. ?Dacă cred că m-au învins se înşeală. Spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat? a precizat el.

Miron Cozma a avut de-a face de multe ori cu justiţia. A avut mai multe condamnări, o graţiere şi o revocare a acesteia, patru încarcerări, trei puneri în libertate şi tot atâtea încercări de eliberare condiţionată. Cozma a fost condamnat în 1999 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în şapte acţiuni de instigare a minerilor la violenţe şi destabilizare a statului de drept. După cinci ani în Penitenciarul Rahova, în 2004, fostul lider al minerilor a fost graţiat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu, în ultimele zile ale mandatului.

Graţierea lui Cozma, alături de alţi 45 de deţinuţi, a aruncat în aer scena politică, deja agitată în contextul transferului de putere de la PSD la Alianţa D.A.. Ion Iliescu a fost nevoit să revoce decretul de graţiere după ce decizia a fost criticată de societatea civilă. Aşa că, după nici 24 de ore în libertate, pe 18 decembrie 2004, Miron Cozma a revenit după gratii. El a cerut statului daune de cinci milioane de euro, considerând că rearestarea a fost abuzivă. Acţiunea sa nu a avut succes, instanţa respingând cererea.

Pe 16 iunie 2005, Miron Cozma este din nou pus în libertate, de această dată în urma unei decizii a magistraţilor craioveni. Din nou, perioada petrecută în libertate este foarte scurtă. În septembrie 2005, Miron Cozma, alături de cinci lideri sindicali ai minerilor, sunt condamnaţi în dosarul mineriadei din ianuarie 1999, de la Costeşti. Ajunge din nou în spatele gratiilor, la penitenciarul Rahova.

În decembrie 2005, Instanţa Supremă a admis cererea de contopire a pedepselor în cazul lui Cozma. Astfel, pedeapa de şapte ani şi 11 luni, executată deja pentru mineriada din 1991, se contopeşte cu cea de zece ani pentru mineriada de la Costeşti. În aceste condiţii, Miron Cozma rămâne cu un rest de pedeapsă de doi ani şi o lună, perioadă în care avocaţii lui Cozma au făcut mai multe cereri de eliberare condiţionată, toate respinse.

Luna aceasta, însă, Comisia specială de la penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil eliberării condiţionate a lui Miron Cozma. Dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, cu câteva zile înainte ca Miron Cozma să poată ieşi din închisoare ca urmare a ispăşirii de drept a pedepsei.

"SPIRITUL LUI MIRON COZMA NU POATE FI LEGAT"

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close