Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024. Profesoară: "În şcoli, sunt organizate diferite acţiuni"

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024. Profesoară: "În şcoli, sunt organizate diferite acţiuni"

România sărbătoreşte astăzi, 15 ianuarie 2024,i Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul este celebrat prin mai multe manifestaţii la muzeele, teatrele și institutele culturale din țară care vor avea intrarea gratuită. Ziua Culturii Naţionale marchează, în acest an, 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2024. Profesoară: "În şcoli, sunt organizate diferite acţiuni"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    15 Ian 2024   •   09:11

Începând din anul 2010, ziua de 15 ianuarie, care coincide cu data de naștere a poetului Mihai Eminescu, a fost declarată Ziua Culturii Naţionale.

"De Ziua Naţională a Culturii, în şcoli sunt organizate diferite acţiuni, concursuri de recitare, dramatizarea Scrisorii a 3-a şi, cu ajutorul tehnologiei, elevii până la urmă apelează la aceste mijloace şi realizează diferite prezentări în care susţin diferite texte pe care le prezintă în clasă la nivelul colegilor.", a precizat, la Antena 3 CNN, Andreea Panciu, Profesoară.

Cu ocazia acestei sărbători, poeziile lui Eminescu rămân o parte importantă din programa şcolară.

"Programa şcolară nou-introdusă în anul 2017 este cumva centrată pe textele scriitorilor contemporani, dar în egală măsură şi pe textele clasicilor, astfel încât poezia lui Eminescu este încă prezentă. Se încearcă cumva un echilibru, despre asta discutăm până la urmă, în vederea dezvoltării competenţei cheie de sensibilizare şi exprimare culturală.", a mai explicat cadrul didactic.

15 ianuarie 2024, 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, Mihai Eminescu a fost catalogat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A debutat în ianuarie 1866, la vârsta de 16 ani, cu versuri dedicate lui Aron Pumnul, iar în 1868 scrie romanul "Geniu pustiu", rămas neterminat şi apărut postum. În 1870 a început colaborarea la revista "Convorbiri literare", unde îi este publicată, în acel an, poezia "Venere şi Madonă".

Membru activ al societăţii ''Junimea'', Eminescu a fost, începând din anul 1877, şi unul dintre redactorii renumiţi ai ziarului "Timpul". Cu toate că a trăit numai 39 de ani, în acest răstimp a lăsat posterităţii o creaţie literară foarte amplă - poezii, proză, dramaturgie -, dar şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (care însumează aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, la 25 ianuarie 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. La 17 iunie 1889 a fost înmormântat în Cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem, la 28 octombrie 1948, membru al Academiei Române, potrivit site-ului https://academiaromana.ro/.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close