Antena 3 CNN Actualitate Cultură 70 dintre cele mai valoroase picturi ale României se întorc acasă din Roma

70 dintre cele mai valoroase picturi ale României se întorc acasă din Roma

70 dintre cele mai valoroase picturi ale României se întorc acasă din Roma
Sursa foto: Foto: Videonews
20 Oct 2011   •   20:44

Arta se păzeşte cu arma în mână. 70 dintre cele mai valoroase picturi ale României sunt aduse zilele acestea înapoi în ţară după ce au fost expuse la Roma. Picturile semnate de Tonitza, Ressu sau Ţuculescu, vin cu un transport special, militarizat, supervizat de Interpol.

Mitraliere, pistoale automate, un tablou care te duce cu gândul la pregătirile de război. Aşa arată dispozitivul de securitate pentru transportul operelor de artă. Zeci de jandarmi, bine echipaţi şi atenţi la orice mişcare, au înconjurat joia aceasta camionul în care au fost aduse cele 74 de tablouri expuse la Roma, un transport asigurat pentru milioane de euro.

Reprezentanţii celor nouă muzee din România de unde au fost luate picturile, au inspectat fiecare milimetru de pânză.

Dacă temperatura din sala muzeului nu este constantă, uleiul poate suferi modificări şi se poate întâmpla ca picturile se fie zgâriate. În astfel de situaţii, firma de asigurări va suporta costurile.

Astfel de situaţii sunt însă rare. Picturile sunt extrem de valoroase şi nici o sumă de bani nu poate compensa distrugerea lor. Aşa că toată lumea se poartă cu ele cu mănuşi, la propriu!

Aşa se face că o singură firmă din România e acreditată pentru astfel de transporturi.

Operele vor pleca de la Roma de pe un traseu prestabilit. Vor fi escortate în permanenţă de forţele de securitate şi supravegheate de către INTERPOL.

 






×
Subiecte în articol: tablouri arta roma muzee România Interpol arme
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close