Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit Inger Christensen, una dintre cele mai cunoscute poete daneze

A murit Inger Christensen, una dintre cele mai cunoscute poete daneze

A murit Inger Christensen, una dintre cele mai cunoscute poete daneze
05 Ian 2009   •   19:26

Inger Christensen, poeta daneză al cărei nume a fost vehiculat de mai multe ori pentru a primi premiul Nobel pentru literatură, a decedat, la vârsta de 73 de ani, a anunţat, luni, editura daneză Gyldendal, citată de AFP.
"A murit vineri, pe 2 ianuarie", a anunţat Gitte Larsen, purtătorul de cuvânt al editurii Gyldendal, fără a preciza cauza sau locul decesului. Christensen s-a născut pe 16 ianuarie 1935, la Vejle, în vestul Danemarcei. A practicat meseria de profesor şi a publicat primele poezii în 1962, în volumul "Lys" (Lumină). În 1965 a urmat volumul "Graes" (Iarbă) şi alte culegeri de eseuri, romane şi cărţi pentru copii.
Christensen a fost recompensată cu numeroase premii internaţionale pentru operele sale, ea fiind una dintre figurile literare daneze cele mai cunoscute în străinătate.
Volumul de poezie intitulat "Sommerfugledalen" (Valea fluturilor), lansat în 1991, este considerat de critica literară drept capodopera operei sale.
Membră a Academiei daneze din 1978, a Academiei europene de poezie (din 1996) şi a Akademie der Künste din Berlin (din 2001), Christensen a primit Premiul Nordic, decernat de Academia suedeză (1994), denumit "micul premiu Nobel", şi Grand Prix-ul Bienalei internaţionale de poezie (1995).
Inger Christensen a fost prezentă şi în România, cu ocazia Festivalului european de poezie Sibiu 2007 şi a celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie "Oskar Pastior" (Sibiu 2008).
Foto: titel-magazin.de
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deces
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close