Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit Paul Everac, unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români

A murit Paul Everac, unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români

A murit Paul Everac, unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români
de N.B.    |    18 Oct 2011   •   14:58

Dramaturgul Paul Everac a murit marţi dimineaţă la un spital din Bucureşti. În vârstă de 87 de ani, el suferea de mai bine de şapte ani de cancer la prostată.

În urmă cu mai puţin de o lună, el a fost internat de urgenţă la spitalul Fundeni, cu diagnosticul de hemoragie internă inferioară.

Cu peste 140 de piese de teatru, Paul Everac, pe numele lui adevărat, Petre Constantinescu, este unul dintre cei mai prolifci dramaturgi ai tuturor timpurilor.

În 1948, el a scris prima sa opera literară, poemul dramatic "Robinson". Au urmat, în interval de câţiva ani, alte zece piese, în general reinterpretări şi parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezătorul, Noe sau evenimente ca Revoluţia Franceză.

Piesele sale de teatru - peste 140 - au cunoscut reprezentări în ţară şi în străinătate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film şi televiziune, primind cronici elogioase şi fiind premiate de  Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România, al cărui membru a fost din 1960, şi Academia Română. În 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate.

Din 1992 scriitorul a preluat şi rolul de director al Televiziunii Române, post pe care l-a deţinut timp de doi ani.

 


×
Subiecte în articol: a murit
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close