Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit Theodor Hristea, lingvist şi profesor universitar

A murit Theodor Hristea, lingvist şi profesor universitar

A murit Theodor Hristea, lingvist şi profesor universitar
27 Noi 2009   •   15:22

Theodor Hristea, lingvist şi profesor universitar, a murit miercuri, la 79 de ani, el urmând a fi înmormântat vineri la Cimitirul "Buna Vestire" din Capitală, relatează Mediafax.

Theodor Hristea s-a născut în comuna Dranic din Judeţul Dolj, la 1 mai 1930. La un an după ce a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1955, a devenit asistent, apoi lector, doctor în filologie, conferenţiar şi profesor universitar la Catedra de limba română. A rămas profesor consultant după pensionare, conducător de doctorat, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, dar şi profesor la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării la Universitatea Ecologică din Bucureşti.

Prof. Dr. Theodor Hristea a promovat limba şi cultura română atât în ţară cât şi în străinătate. El a fost lector de limba şi literatura română în Cehoslovacia, la Universitatea din Praga (1965-1966), în Statele Unite ale Americii Universitatea din Washington, Rochester şi Boston College (1967-1970), iar în Franţa la Universitatea "Jean Moulin" de la Lyon şi Universitatea Saint Etienne.

Theodor Hristea a colaborat la realizarea "Dicţionarului limbii române moderne" şi a "Dicţionarului explicativ al limbii române", a scris peste 300 de articole, recenzii şi studii fundamentale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deces
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close