Antena 3 CNN Actualitate Cultură Artă în miniatură! Prima expoziție de modelism feroviar din Oradea prezintă trenuri celebre

Artă în miniatură! Prima expoziție de modelism feroviar din Oradea prezintă trenuri celebre

Artă în miniatură! Prima expoziție de modelism feroviar din Oradea prezintă trenuri celebre
Sursa foto: foto: AGERPRES
07 Mai 2014   •   11:21

Trenul celebru Balt Orient Express va circula din nou, readus la viață, alături de alte garnituri și locomotive ... în miniatură, în prima expoziție de modelism feroviar din Oradea, organizată, sâmbătă și duminică, în 10-11 mai, de Asociația Clubul Feroviar  "Crișana", informează AGERPRES.

Expoziția plină de mișcare va fi găzduită în sala de sport a Colegiului național ''Iosif Vulcan'' și va cuprinde reproduceri miniaturale ale unor trenuri care circulă sau au circulat în realitate pe rețeaua feroviară din România și nu numai. Pe parcursul celor două zile, vor putea fi admirate ''la lucru'' venerabilele locomotive cu aburi, unele garnituri de mare lux precum Orient Expres sau Balt Orient Expres, până la cele mai moderne trenuri, printre acestea fiind și Săgeata Albastră.

Toate locomotivele sunt reproduceri ''vii'', adică motorizate, la scara 1:87 ale unor locomotive adevărate, care tractează vagoane cu călători, iluminate, într-un decor cu două gări românești și două din Ungaria, construcții feroviare și peisaje, integrate într-o dioramă modulară întinsă pe o suprafață de 300 de metri pătrați, cu o lungime de 70 de metri.

Modulele componente aparțin membrilor de la Clubul Feroviar ''Crișana'', Clubul de Modelism Feroviar ''Baross Gabor'' din Veszprem, Ungaria și unor modeliști feroviari din Arad și București.

În ciuda aparențelor, pasionații colecționari de locomotive în miniatură nu sunt numai foști lucrători ai Căilor Ferate Române, ci majoritatea de alte profesii, precum ingineri, profesori, medici sau tâmplari care au trăit în preajma gărilor sau au avut rudenii care au activat în domeniu.

Intrarea va fi liberă, ca o tradiție a expozițiilor de acest tip de la noi din țară, dar vizitatorii care doresc vor putea dona anumite sume de bani, necesare fie organizării, fie destinate unor cauze umanitare.

 

 



×
Subiecte în articol: Oradea
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close