Antena 3 CNN Actualitate Cultură Artiştii, despre Fănuş Neagu: "Era un bijutier al cuvântului"

Artiştii, despre Fănuş Neagu: "Era un bijutier al cuvântului"

Artiştii, despre Fănuş Neagu: "Era un bijutier al cuvântului"
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Mai 2011   •   09:38

Întreaga lume artistică îl plânge pe scriitorul Fănuş Neagu. Actori, scriitori, sportivi au intrat în direct la Antena 3 şi au vorbit despre Fănuş Neagu - omul şi scriitorul şi au povestit ce amintiri îi leagă de el. Fănuş Neagu a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 79 de ani. Scriitorul s-a stins la ora 3.30, la Spitalul Elias din Capitală. Fănuş Neagu suferea de cancer la prostată. În ultima perioadă, academicianul a fost internat la Institutul Oncologic din Capitală, pentru tratament.

Actorul Mircea Diaconu: "N-am mai stat de vorbă cu el de mult timp, nu ştiu ce se întâmplă, că nu ne mai rămâne timp nici pentru noi, nici pentru cei dragi. Rămân amintirile, rămâne cuplul Ion Băieşu - Fănuş Neagu. A fost un vulcan, deborba de umor, de inteligenţă, de prezenţă de spirit. Şi-a trăit viaţa cu poftă, cu haz. Dumnezeu să-l odihnească!".

Mircea Diaconu: A fost un vulcan. Şi-a trăit viaţa cu poftă



Scriitorul Lucian Avramescu: "Este un mare poet al literaturii române, este un bijutier al cuvântului, pe care nu cred să-l mai avem curând. De la Arghezi încoace, nu ştiu pe cineva care să fi jucat mai corect cu limba română. Probabil s-a dus în Cer, să continue polemica cu Eugen Barbu".

Lucian Avramescu: Este un bijutier al cuvântului



Actorul Florin Piersic: "Când scria avea o poezie în scrierile lui, nu vorbesc de versuri, ci de tabletele lui minunate, totul e învăluit într-un fel de mister. Foarte tare sunt emoţionat şi la gândul că am avut această minunată idee să-l văd şi l-am vizitat la Elias, am vorbit cu el, cred că i-a făcut mare plăcere. Aşa cum teatrul românesc a avut nişte corifei, a avut o echipă de aur, aşa rămâne el printre cei mai mari şi iubiţi scriitori pe care i-a avut România. Rămâne în istoria literaturii române. (...) Era ca o floare în literatura română. (...) Regret că sunt în turneu şi nu pot să fiu lângă el".

Florin Piersic: Era meşterul limbii române



Rică Răducanu: "Era un rapidist adevărat. Mergea cu noi în turnee cu echipa naţionala. Îi plăcea spectacolul. Dar în ultimul timp nu mai venea la stadioane. (...) Îmi pare rău că uşor-uşor ne rărim, dar aşa e viaţa.

Rică Răducanu: Era un rapidist adevărat



Cornel Dinu a vorbit despre scriitorul Fănuş Neagu, spunând că "a fost un foarte bun român, nu doar un scriitor extraordinar, care a dorit întotdeauna binele aproapelui său. E bine că racla va fi închisă pentru şi nu îi veţi vedea figura. E de scârbă de ceea ce se întâmplă în România zilelor noastre".

Cornel Dinu: Era un om bun, care a dorit binele aproapelui său



Actorul Ion Besoiu: "Era mare iubitor de fotbal, avea chiar o rubrică permanentă într-un ziar de sport. (...) Ne despărţim de acest înger al literaturii noastre, îmi amintesc pagini extraordinare din cărţile lui. (...) E un moment de tristeţe, dar sunt convins că acolo unde s-a dus o să ne vegheze în continuare".

Ion Besoiu: Ne despărţim de acest înger al literaturii noastre

 



Sergiu Nicolaescu: "Sunt zdruncinat total, Fănuş Neagu era un om foarte important, un scriitor extrem de talentat, o personalitate, un caracter deosebit. De aproape 3 ani era internat la Elias, s-a chinuit mult, am fost pe la el şi era suprinzător de optimist. I-am propus să lucrăm împreună la un scenariu, a ezitat să-mi răspundă, acum îmi dau seama de ce, probabil că el simţea că se apropie sfârşitul. E o mare durere pentru cultura românească. Nu-i plăcea să vorbească de sfârşitul lui, a evitat lucrurile acestea şi îl înţeleg. Nu voia să arate gravitatea bolii şi întotdeauna încerca să facă faţă situaţiei, să pară optimist, el întotdeauna a fost un om pozitiv. E o mare pierdere pentru cultura românească dispariţia lui.

Sergiu Nicolaescu - A ezitat să-mi răspundă, probabil simţea că se apropie sfârşitul

 


×
Subiecte în articol: deces Mircea Diaconu Florin Piersic
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close