Antena 3 CNN Actualitate Cultură Bucata de Orient înghiţită de Dunăre. Minunea naturală de lângă Orşova care a fost distrusă în 1970

Bucata de Orient înghiţită de Dunăre. Minunea naturală de lângă Orşova care a fost distrusă în 1970

Bucata de Orient înghiţită de Dunăre. Minunea naturală de lângă Orşova care a fost distrusă în 1970
Sursa foto: Foto: Facebook
14 Aug 2012   •   12:21
Ada Kaleh (Insula Fortăreaţă în limba turcă) era o insulă situată la 3 km în aval de Orşova care a fost acoperită, în 1970 ,de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier 1.

Măsurând 1,7 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime, insula era populată de 600 de turci, fiind de asemenea un punct turistic îndrăgit pentru locuitorii din regiune.


Datorită preţurilor mai scăzute (era scutită de impozite), foarte mulţi români vizitau insula de pe Dunăre şi cumpărau delicatese turceşti, bijuterii şi tutun. Insula era renumită şi pentru creşterea trandafirilor din care localnicii obţineau ulei şi parfum.



Istoria insulei

Insula a fost locuită încă din antichitate, fiind descrisă chiar şi în lucrările lui Herodot.

Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbea despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430, teritoriul devine cunoscut ca Ada Kaleh.

Din cauza poziţiei strategice a insulei, insula Ada Kaleh a avut o importanţă deosebită în conflictul imperiului habsburgic cu cel otoman. În anul 1689, armata austriacă a construit acolo o fortăreaţă împotriva Imperiului Otoman.



În următoarele decenii, ocupaţia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria şi Imperiul Otoman.

În urma
Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 şi 1791.

În anul 1920, Ada Kaleh a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populației insulei era de origine turcă.



Înaintea creării lacului de acumulare de la Porţile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate.

Încercarea reclădirii lor în aval pe insula
Şimian în anii următori, a fost însă fară succes, majoritatea locuitorilor preferând să se mute în alte regiuni ale României.

Sursă: Wikipedia.org






 

×
Subiecte în articol: Dunare
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close