Antena 3 CNN Actualitate Cultură Aproape 1,4 milioane de copii din familii sărace din România nu au o carte acasă

Aproape 1,4 milioane de copii din familii sărace din România nu au o carte acasă

Aproape 1,4 milioane de copii din familii sărace cresc în România fără să aibă o carte acasă. Singura soluție pentru ieșirea lor din mediile defavorizate este educația, susține Asociația OvidiuRO.

Aproape 1,4 milioane de copii din familii sărace din România nu au o carte acasă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2024   •   17:28

Joi este marcată Ziua Națională a Lecturii, iar Asociația OvidiuRO precizează că circa 1,4 milioane de copii din familii cu venituri reduse din România cresc fără să aibă o carte acasă.

Reprezentanții asociației spun că singura soluție pentru ca aceștia să iasă din acele medii este educația.

"Conform Băncii Mondiale, România ar putea câştiga un miliard de euro anual din creşterea productivităţii şi a veniturilor din taxe, dacă ar reuşi să ridice nivelul de educaţie al cetăţenilor afectaţi de sărăcie. Cifrele arată că un copil dintr-o familie săracă e expus la de trei ori mai puţine cuvinte decât unul dintr-o familie cu venituri medii. În România sunt 1,4 milioane de copii afectaţi de sărăcie şi care cresc în cămine unde nu există şi n-a existat niciodată vreo carte. Cercul vicios al sărăciei poate fi rupt doar prin educaţie. Este poarta de scăpare pentru copiii din mediile defavorizate", se arată într-un comunicat al Asociaţiei OvidiuRO, notează Agerpres.

Aceștia mai spun că lectura îi ajută pe oameni să se dezvolte şi să ajungă "adulţi funcţionali".

"Formarea unor obiceiuri de lectură încă de la cele mai mici vârste constituie baza dezvoltării limbajului şi a competenţelor de literaţie. De aceea, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care un adult îl poate oferi copiilor este timpul petrecut împreună citind", a declarat Maria Gheorghiu, cofondatoare şi preşedinte OvidiuRO.

Din anul 2020, Asociația OvidiuRO, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii, implementează programul naţional de încurajare a lecturii în grădiniţă şi în familie - "Citeşte-mi 100 de poveşti".

Până acum, 3.300 de grădiniţe au primit seturi de cărţi ilustrate pentru copii, 20.000 de profesori au beneficiat de formare în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii şi au fost distribuite în total peste 600.000 de cărţi.

×
Subiecte în articol: carti copii Asociatia OvidiuRO
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close