Antena 3 CNN Actualitate Cultură Casa memorială "Spiru Haret" din Bucureşti a fost vandalizată si serveşte drept adăpost pentru o familie de romi

Casa memorială "Spiru Haret" din Bucureşti a fost vandalizată si serveşte drept adăpost pentru o familie de romi

Casa memorială "Spiru Haret" din Bucureşti a fost vandalizată si serveşte drept adăpost pentru o familie de romi
Sursa foto: Foto: Antena 3
02 Noi 2011   •   10:42

Antena 3 a demarat o campanie de salvare a caselor memoriale din ţară. Fie că este vorba de scriitori, oameni de ştiinţă sau cântăreţi, toţi au făcut onoare României. Acum însă, casele în care au locuit au fost lăsate uitării. Ele se degradează de la o zi la alta sau au devenit proprietăţi private, motiv pentru care nu mai pot fi vizitate.

Casa memorială "Spiru Haret" din Capitală se distruge zilnic cu acordul autorităţilor. Locuinţa „reformatorului societăţii româneşti" Spiru Haret este pe care să fie distrusă. Casa aflată în centrul Bucureştiului, la doi paşi de Calea Victoriei, devenită după moartea soţiei acestuia muzeu, a fost vandalizată şi este lăsată de mai bine de zece ani să se autodistrugă.

Poarta este larg deschisă, uşa a fost smulsă cu mult timp în urmă şi pusă probabil pe foc, iar geamurile sunt sparte. Tencuiala a început să cadă de pe pereţi, iar la etaj zidul este înnegrit.

Deoarece costurile de restaurare sunt foarte mari şi este mai avantajos să demolezi casa veche şi să ridici un bloc nou, multe monumente sunt lăsate pe mâna unor chiriaşi clandestini care distrug în câţiva ani, ce nu a reuşit timpul în decenii. O familie de romi a pus stăpânire de câţiva ani pe casa muzeu, care a fost cumpărată în 2006 de o societate comercială care vrea să o demoleze.

Deşi a fost inclusă în rândul clădirilor monument-istoric în 2005, casa lui Spiru Haret îşi aşteaptă „recondiţionarea" cu şapte nivele cu pereţi de sticlă peste parterul secolului XIX. Intenţia proprietarului a devenit foarte clară când a reuşit să obţină aprobările necesare. Deşi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii. Nici reprezentanţii Primăriri Capitalei nu par îngrijoraţi de soarta Case Memoriale Spiru Haret.

 



×
Subiecte în articol: Spiru Haret calea victoriei Antena 3
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close