Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cea mai mică Biblie din lume, expusă în Cluj-Napoca. Se poate citi doar la microscop

Cea mai mică Biblie din lume, expusă în Cluj-Napoca. Se poate citi doar la microscop

Cea mai mică Biblie din lume, expusă în Cluj-Napoca. Se poate citi doar la microscop
Sursa foto: Foto: newshopper.sulekha.com
17 Oct 2011   •   17:01

Cea mai mică Biblie din lume, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop, va fi expusă, începând de luni, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, informează Mediafax. Expunerea are loc în cadrul unei expoziţii care reuneşte peste 250 de exemplare de Biblie, unele datând din secolul al XVII-lea.

În cadrul expoziţiei "Biblia - Cartea Vieţii", vor fi expuse peste 250 de exemplare de Biblie, între care una dintre cele mai mici Biblii din lume, ale cărei file se pot lectura doar cu ajutorul lupei. De asemenea, vor fi prezentate Biblia din anul 1701, în original, tradusă de Martin Luther, Biblia în limba maghiară, în original, tradusă de Karoly Gaspar, tipărită în 1764.
   
Printre lucrările expuse se poate regăsi în facsimil "Biblia de la Bucureşti" sau "Biblia lui Şerban Vodă Cantacuzino", tipărită în anul 1688, traducerea din Septuaginta redactată şi adnotată în anul 2001 de către fostul mitropolit al Clujului, IPS Bartolomeu, se arată în documentul citat.
   
Organizatorii au declarat, luni, că va fi expus un exemplar de Biblie care are dimensiunile de 1,5 pe 2,5 centimetri şi care se poate citi cu lupa, dar şi cea mai mică Biblie din lume, pe folie cu dimensiunea de 3/4 centimetri, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop şi care a fost adusă din Germania.

"Un exemplar al Bibliei pe folie de 3 pe 4 centimetri a fost dus de astronauţii care au ajuns pe Lună. Este cea mai mică Biblie din lume şi avem şi un microscop la Bastionul Croitorilor pentru ca vizitatorii expoziţiei să poată citi din ea", a precizat Szentagotai Lorant, unul dintre organizatori.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close