Antena 3 CNN Actualitate Cultură CNN. Copii părăsiţi în orfelinatele româneşti din cauza sărăciei, la 20 de ani de la Revoluţie

CNN. Copii părăsiţi în orfelinatele româneşti din cauza sărăciei, la 20 de ani de la Revoluţie

CNN. Copii părăsiţi în orfelinatele româneşti din cauza sărăciei, la 20 de ani de la Revoluţie
Sursa foto: Orfelinat
23 Dec 2009   •   14:21

Reporterii străini revin asupra situaţiei copiilor părăsiţi din orfelinatele epocii Ceauşescu, ale căror suferinţe au rămas în memoria publicului occidental şi după două decenii. Echipele de la CNN şi BBC, sosite în ţară pentru aniversarea Revoluţiei, i-au regăsit pe unii din orfanii de acum 20 de ani.

Florentina, azi în vârstă de 21 de ani, se numără printre acei copii ai epocii lui Ceauşescu ajunşi la orfelinat pentru că părinţii nu aveau cu ce să-i crească. Copilăria trăită între străini i-a lăsat o moştenire înspăimântătoare: virusul HIV, contractat în urma transfuziilor necontrolate de sânge.

?Zeci de mii de copii din comunităţi sărace, ca aceasta, au fost abandonaţi peste tot în România. Când în ţară au sosit cupluri străine dornice să-i adopte, testele medicale de rutină au dezvăluit că un număr uimitor de copii erau infectaţi cu HIV?, explică reporterul BBC.

La 15 ani, Florentina a fugit din cămin ca să-şi caute părinţii. A descoperit că mama ei îşi dăduse la orfelinate toţi cei 15 copii, pentru că abia avea, ea însăşi, cu ce să-şi ducă zilele. ?Voiam să-mi spună de ce am ajuns să am HIV, de ce m-a părăsit, ce motiv a avut. În acel moment nu simţeam decât ură pentru ea?, povesteşte fata.

Florentina s-a împăcat, totuşi, cu mama sa, ca şi cu gândul că boala necruţătoare o poate lovi oricând. Tânăra speră acum să-şi întâlnească fraţii şi surorile, dintre care una a fost adoptată de o familie din Germania.

Un alt orfan al epocii comuniste, astăzi adult, a fost regăsit de reporterii de la CNN. El a avut norocul să scape nevătămat din orfelinate, dar a rămas cu amintiri care-l vor urmări toată viaţa. ?Îmi amintesc că erau educatori care obişnuiau să bată copiii. Dar nu puteam spune asta nimănui, pentru că altfel am fi fost din nou bătuţi?, spune el.

Echipa de la CNN a descoperit şi o altă realitate tristă: orfelinatele româneşti sunt şi astăzi pline de copii lăsaţi în voia soartei de părinţi. Motivul este, şi de această dată, sărăcia, care-i face pe oameni să-şi caute de lucru peste hotare .

Din cauza crizei financiare, părinţii care au părăsit România sunt, în majoritate, şomeri. Aşa că au încetat să le trimită bani acestor copii, care au ajuns într-o sărăcie extremă.

Jurnaliştii americani au fost uimiţi să constate că, pentru atâţia români, este aproape normal să-şi abandoneze copiii în grija statului. Ei consideră că este vorba de o reminiscenţă nefastă a mentalităţii deformate de viaţa sub regimul comunist.

Antena 3

×
Subiecte în articol: cnn BBC
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close