Antena 3 CNN Actualitate Cultură Descoperire istorică la Sarmizegetusa. Studenţii au găsit o frescă din secolul al II-lea

Descoperire istorică la Sarmizegetusa. Studenţii au găsit o frescă din secolul al II-lea

Descoperire istorică la Sarmizegetusa. Studenţii au găsit o frescă din secolul al II-lea
Sursa foto: Foto: Videonews
28 Iul 2011   •   23:20

Decoperire istorică la Sarmizegetusa. Nişte studenţi veniţi în practică au scos la lumină o frescă din secolul al II-lea. Au făcut-o pe banii lor, fără niciun sprijin din partea autorităţilor, care par să nu dea doi bani pe istoria locului.

Sunt câteva bucaţi de pietre -aşa ar spune orice neiniţiat. Sunt de fapt, istorie, spun arheologii. Cu lopeţi şi şpacluri, câţiva studenţi străini şi români au făcut această descoperire istorică.

"E uimitor să descoperi ceva făcut de om acum 2000 de ani", spune unul dintre studenţi.

Statul român n-are niciun merit pentru descoperirea făcută. Ministerul Culturii a promis că va da 50.000 de lei pentru săpături. Şi cu promisiunea a rămas.

"Nimeni nu poate să ne spună, nu e în stare să ne spună când şi dacă aceşti bani vor fi deblocaţi", a spus prof. univ. Ioan Piso, arheolog.

Cu sau fără bani, arheologii îşi văd de treabă. Şi abia aşteaptă ca fresca să ajunge piesă de muzeu.

"Clima nu permite conservarea în sit a acestei picturi. Suntem în zona montană, unde diferenţa de temperatură dintre zi şi noapte, respectiv între anotimpuri, nu va permite conservarea ei", a explicat Ovidiu Tentea, arheolog la muzeul Bucureşti.

Voluntarii mai rămân până pe 6 august la Sarmisegetusa. Atunci va fi organizată o zi a porţilor deschise, iar fresca va putea fi admirată de toată lumea.

 


×
Subiecte în articol: descoperire studenti
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close