Antena 3 CNN Actualitate Cultură Documentar ? Papa Ioan Paul al II-lea, înjunghiat la un an după atentatul de la Vatican

Documentar ? Papa Ioan Paul al II-lea, înjunghiat la un an după atentatul de la Vatican

Documentar ? Papa Ioan Paul al II-lea, înjunghiat la un an după atentatul de la Vatican
16 Oct 2008   •   09:01

Un film despre Papa Ioan Paul al II-lea, ce va fi lansat curând, a dezvăluit că un preot a încercat să îl asasineze cu un pumnal în 1982, la un an după ce fusese împuşcat în piaţa San Pietro, dar acest atac a fost ţinut secret pana acum.
Filmul se bazează pe memoriile secretarului personal al Papei, Stanislaw Dziwisz. Acesta a precizat că incidentul ţinut secret s-a produs la Fatima, în Portugalia, la un an după ce Papa aproape şi-a pierdut viaţa în atentatul săvârşit de turcul Mehmet Ali Agca.
?S-a văzut sânge?, declară Dziwisz în filmul "Mărturie," potrivit unui prelat de la Vatican, care l-a vizionat în avans.
Preotul atentator Juan Maria Fernandez y Krohn a fost doborât de ofiţerii de securitate ai Papei, iar apoi a fost pedepsit la şase ani şi jumătate de detenţie. Incidentul s-a produs pe 12 mai 1982, iar Papa vizita oraşul sfânt Fatima pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu că supravieţuise atentatului produs pe 13 mai în anul anterior.
Cardinalul Stanislaw Dziwisz a mai dezvăluit că, înainte cu câteva zile de a muri, în 2005, Papa Ioan Paul al II-lea i-a spus consilierului său că, dacă nu va mai putea vorbi, atunci însemnă că a venit ?momentul să plece?.
Dziwisz, care acum este cardinal de Cracovia, a fost secretarul privat al fostului Papa si cel mai apropiat ajutor al acestuia timp de 40 de ani. Filmul documentar, narat de actorul Michael York, este o versiune filmată a memoriilor publicate de Dziwisz anul trecut, cu unele adăugiri. Filmul va fi prezentat în premieră, joi, la Vatican, în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea.
Documentarul combină povestea lui York, interviurile cu Dziwisz, imagini de arhivă şi reconstituiri ale unor momente, în care apar actori. El include imagini cu ultima apariţie publică a Papei Ioan Paul al II-lea, la fereastra care dădea în piaţa San Pietro, când, suferind fiind, nu a mai reuşit să vorbească.
?Filmul va face în aşa feş încât Ioan Paul al II-lea să nu fie uitat?, a declarat Dziwisz la o conferinţă de presă, pentru a adăuga apoi - ?Karol Wojtyla a fost ca un tată pentru mine?.
La premiera de joi la care va asista actualul Papă se vor împlini 30 de ani la momentul în care Wojtyla a devenit Papă. Cartea pe care se bazează filmul a fost publicată în 2007 sub tilul ?O viaţă cu Karol? şi a fost tradusă în peste zece de limbi, numai în Polonia având vânzări de peste un milion de exemplare.
Filmul este co-produs de Vatican şi regizat de polonezul Pawel Pitera, iar pelicula de 90 de minute constituie o premieră şi prin prisma faptului că este pentru prima dată când Vaticanul deschide porţile pentru camere şi pentru un actor de la Hollywood, anume Michael York.
Ioan Paul al II-lea a decedat în aprile 2005, la 85 de ani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close