Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dovada unei tranzacţii istorice. Cum a fost cumpărată insula Manhattan cu 1000 de dolari

Dovada unei tranzacţii istorice. Cum a fost cumpărată insula Manhattan cu 1000 de dolari

Dovada unei tranzacţii istorice. Cum a fost cumpărată insula Manhattan cu 1000 de dolari
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
05 Sep 2012   •   10:52
Scrisoarea de mai jos, trimisă de reprezentantul Statului General Olandez, Pieter Schaghen, către Compania Olandeză a Indiilor de Vest în 1626, este singura dovadă a unei tranzacţii uimitoare: cumpărarea insulei Manhattan.

Potrivit scrisorii, redactată după întoarcerea navei Arms of Amsterdam în Olanda, coloniştii olandezi, conduşi de Peter Minuit (guvernator al Noului Amsterdam – New York în secolul al XVII-lea), le-au dat băştinaşilor bunuri în valoare de 60 de guilderi olandezi (denumirea monedelor de aur olandeze) în schimbul insulei. Potrivit Wikipedia, echivalentul a 60 de guilderi olandezi în banii actuali este de 1000 de dolari.




Traducerea scrisorii istorice:

Ieri, nava Arms of Amsterdam (Braţele Amsterdamului) a ajuns aici. A plecat din Noua Olandă pe 23 septembrie. Navigatorii raportează că oamenii noştri sunt bine, trăiesc în pace. Femeile au adus deja pe lume mai mulţi copii. Au cumpărat Insula Manhattes de la nişte sălbatici contra valorii de 60 de goldeni. Insula are 11.000 de morgeni.  Au semănat tot grâul până la mijlocul lunii mai şi l-au cules până la mijlocul lui august. Au trimis şi mostre de grâne: grâu, secară, orz, ovăz, hrişcă, fasole şi cânepă..

Nava menţionată mai sus a fost încărcată cu:

7246 piei de castor
178½
piei de vidră
675 piei de vidră
36 piei de râs
33 de nurci

34 piei de bizam

Multă cherestea de stejar şi lemn de piuliţă.


În Amsterdam, 5 noiembrie, anul 1626”





×
Subiecte în articol: Manhattan
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close