Antena 3 CNN Actualitate Cultură Drama basarabenilor deportaţi în Siberia şi loialitatea unui câine: Bob şi-a aşteptat stăpânii nouă ani şi apoi a murit

Drama basarabenilor deportaţi în Siberia şi loialitatea unui câine: Bob şi-a aşteptat stăpânii nouă ani şi apoi a murit

Drama basarabenilor deportaţi în Siberia şi loialitatea unui câine: Bob şi-a aşteptat stăpânii nouă ani şi apoi a murit
Sursa foto: Foto: Patrimoniul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
03 Mai 2017   •   11:03

Mărturiile basarabenilor deportaţi în Siberia de sovietici pentru nişte învinuiri inventate sunt încă vii. Vă rezentăm povestea lui Pavel Curoş, care a trăit aproape un deceniu iadul siberian. De istoria lui este strâns legată şi povestea unui câine.

În cadrul operaţiunii denumită conspirativ „IUG“ („SUD“), de pe teritoriul RSS Moldovenească, a avut loc deportarea „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus". 

Unul dintre ei este şi Pavel Curoş. El s-a născut la 15 iunie 1935, în comuna Şeptelici, raionul Soroca. Tatăl său era meşter iscusit, întemeindu-şi o fierărie şi un atelier de lemnărit chiar în curtea casei sale. El nu a ezitat şi a împărtăşit experienţa tinerilor din alte sate care doreau să înveţe, fapt care a reprezentat un cap de acuzare din partea administraţiei sovietice. El a fost învinuit de exploatarea muncii ucenicilor săi. 

Continuarea în Adevărul

×
Subiecte în articol: Siberia marturii
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close