Antena 3 CNN Actualitate Cultură El Pais: România nu găseşte soluţii să evite falimentul

El Pais: România nu găseşte soluţii să evite falimentul

El Pais: România nu găseşte soluţii să evite falimentul
31 Mai 2010   •   13:19

Lipsa unui orizont de relansare economică în România este privit cu îngrijorare de unii jurnalişti din Europa. Dacă în ultimele luni s-a scris exclusiv de problemele Greciei, Spaniei şi Portugaliei, măsurile de austeritate din România îi determină pe jurnalişti să aloce spaţii largi ţării noastre. Este şi cazul cotidianului spaniol El Pais. Jurnaliştii atrag atenţia că nu există, în paralel cu măsurile de reducere a cheltuielilor, o strategie de relansare a economiei.

Comentariul publicat în cotidianul El Pais se bazează pe datele oferite chiar de Guvernul de la Bucureşti. Jurnaliştii spanioli susţin că autorităţile din România nu au găsit nicio soluţie pentru a evita falimentul, în conditiile în care încercarea de a tăia pensiile şi salariile a provocat o adevărată revoltă naţională.

Economia românească se află în cel mai prost moment din 1990 încoace, notează El Pais. Cifrele pe primul trimestru indică o scădere cu 2,5% a PIB-ului, fiind a treia cea mai gravă scădere dintre toate statele Uniunii Europene. El Pais vede detalii insuficient analizate la Bucureşti şi scrie că problema cea mai mare este lipsa oricărui semn de relansare a economiei româneşti.

În condiţiile în care, în 2010, România nu are nicio şansă de creştere economică, problema deficitului bugetar devine catastrofală, adaugă El Pais.

Jurnaliştii spanioli scriu şi că FMI consideră măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor bugetarilor ca fiind insuficiente, astfel că unica soluţie ar putea fi creşterea impozitului pe venit la 20 la sută şi a TVA-ului la 25%,

Cotidianul spaniol susţine că România are nevoie urgentă de alte 7,5 miliarde de euro, bani pe care nu-i poate lua decât de pe piaţa internaţională, la dobânzi mari, tot pentru a combate deficitul de anul acesta.

Antena 3

×
Subiecte în articol: România presa internationala faliment
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close