Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ce evenimente vor avea loc de Ziua Culturii Naționale 2023

Ce evenimente vor avea loc de Ziua Culturii Naționale 2023

Ministerul Culturii organizează, anul acesta, o serie de evenimente specifice, derulate în întreaga țară, dar și în spațiul online, pentru a marca Ziua Culturii Naționale.

Ce evenimente vor avea loc de Ziua Culturii Naționale 2023
Sursa foto: dosaresecrete.ro
de Alexandra Cojoianu    |    12 Ian 2023   •   14:58

Muzeele din Capitală vor avea accesul gratuit duminică, 15 ianuarie, sau chiar program prelungit. De asemenea, compozitorii români sunt celebrați în cadrul acestor evenimente, programele concertelor sau recitalurilor punând accent pe creația românească.

Însă, personalitatea în jurul cărora sunt centrate evenimentele, organizate la nivel național, este Mihai Eminescu.

Acesta s-a născut la 15 ianuarie 1850 și ne-a lăsat o importantă moștenire culturală.

„Unul dintre cele mai prețioase bunuri ale acestei națiuni este, fără-ndoială, Cultura Română! Duminică, mai mult ca oricând, va fi prezent în mintea și în sufletul nostru cel care a marcat societatea românească prin opera sa, Ziua Culturii Naționale fiind în mod special aleasă în ziua în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu, un reprezentant universal al culturii noastre.

Va fi o zi de dublă sărbătoare, în care aș vrea să simțim cu adevărat bucuria și semnificația unui asemenea moment și să ne amintim că principalul liant al unei societăți este și trebuie să rămână Cultura.

Să ne lăsăm, așadar, încântați și alinați de tot ceea ce ne oferă, înclinându-ne în fața celor care fac posibil acest miracol. De la obiceiuri păstrate în toate colțurile țării, la oameni de cultură valoroși și artiști-tezaur care duc pretutindeni în lume frumusețea și unicitatea acestui neam, România reușește să rămână o destinație culturală cu tradiții de neclintit, dar deschisă, totodată, noutății”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. 

Totodată, Ministerul Culturii organizează la Opera Națională București, în data de 15 ianuarie 2023, ora 19:00, un spectacol susținut de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor - Daniel Jinga.

Spectacolul va fi transmis, în direct, pe posturile TVR1 (19:00 - 19:40), TVR Cultural și TVR Moldova (începând cu ora 19:00).

Programul artistic va fi oferit de către de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor Daniel Jinga, alături de invitații Nicu Alifantis & Simphonicu, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic și Alexandru Pleșca.

×
Subiecte în articol: ziua culturii nationale
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close