Antena 3 CNN Actualitate Cultură Execuţia lui Ceauşescu, în presa irlandeză: "Cel mai frumos cadou de Crăciun primit de români" (VIDEO)

Execuţia lui Ceauşescu, în presa irlandeză: "Cel mai frumos cadou de Crăciun primit de români" (VIDEO)

Execuţia lui Ceauşescu, în presa irlandeză: "Cel mai frumos cadou de Crăciun primit de români" (VIDEO)
29 Dec 2009   •   10:18

Scoaterea din scena politică a lui Nicolae Ceauşescu a fost un bine făcut poporului român. Este concluzia jurnaliştilor de la Belfast Telegraph, într-un articol publicat sub titlul "Ziua în care dictatorul a murit". Aceştia critică acţiunile promovate de fostul dictator şi califică execuţia acestuia drept "cel mai frumos cadou de Crăciun" oferit românilor.

În opinia jurnaliştilor irlandezi, Nicolae Ceauşescu a fost un lider care reprezenta o contradicţie de termeni. Comunist înfocat, Ceauşescu a flirtat şi cu Vestul şi chiar a avut o influenţă puternică în Occident. Când zâmbea, vestul părea înşelat, spun irlandezii.

Ceauşescu a reuşit să intre în Palatul Buckingham şi să ia ceaiul cu Regina şi a ajutat la stabilirea unor negocieri între preşedintele Nixon şi chinezi în anii 1970, prin eforturile sale de mediere. A fost implicat chiar şi în discuţiile care au dus la vizita preşedintelui egiptean Anwar Sadat în Israel, în 1977. Mai mult, România era singura ţară din lume care avea legături atât cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, cât şi cu Israelul.

Bineînţeles, românii nu au beneficiat de pe urma "intrigilor" lui Ceauşescu. El a instituit în propria ţară un set de legi draconice. Jurnaliştii irlandezi scriu că în vremea dictatorului orice bărbat sau femeie, căsătorit sau necăsătorit, care nu avea copii până la vârsta de 25 de ani, plătea taxe cu 20% mai mari.

De asemenea, "Belfast Telegraph" scrie şi despre interzicea divorţurilor şi avorturilor, ceea ce a dus la creşterea numărului populaţiei. Aşa s-a ajuns la un număr necunoscut de copii nedoriţi, dintre care mulţi au fost abandonaţi şi au ajuns pe străzi. Alţii au fost închişi în instituţii de sănătate mentală, iar imaginea lor îi bântuie încă pe cei care i-au văzut, notează ziariştii.

Ceauşescu s-a întors dintr-o vizită în Coreea de Nord hotarât să aplice în propria ţară politicile dictatorului nord-coreean. A ordonat distrugerea pe scară largă a numeroase oraşe şi clădiri istorice vechi şi a urmat modelul stalinist de urbanizare.

Este simplu, în lumina acestor realităţi, mai spun jurnaliştii irlandezi, să-l etichetezi pe Ceauşescu drept un dezaxat.

Astfel, conchide Belfast Telegraph, execuţia soţilor Ceauşescu a fost "cel mai frumos cadou de Crăciun pe care românii l-au primit vreodată".



Antena3.ro


×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu dictator
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close