Antena 3 CNN Actualitate Cultură Expoziţia Mondială Shanghai 2010: 192 de ţări participante şi 20.000 de evenimente culturale (VIDEO)

Expoziţia Mondială Shanghai 2010: 192 de ţări participante şi 20.000 de evenimente culturale (VIDEO)

Expoziţia Mondială Shanghai 2010: 192 de ţări participante şi 20.000 de evenimente culturale (VIDEO)
30 Apr 2010   •   12:19

Aproximativ 70 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să viziteze Expoziţia Mondială Shanghai 2010 care se deschide astăzi. 192 de ţări participă la acest eveniment, care va cuprinde 20.000 de evenimente culturale. România are un pavilion propriu şi promovează ideea unui oraş verde. Chiar dacă cele mai multe ţări sunt reprezentate la deschidere de mai mulţi înalţi oficiali, România va avea doar un sceretar de stat al Ministerului de Externe.

Expoziţia mondială de la Shanghai este cea mai impresionantă de acest fel organizată vreodată. China a alocat un buget uriaş pentru eveniment, iar spaţiul pe care se desfăşoară este de două ori mai mare decât statul Monaco. Printre personalităţile care vor participa la deschidere se numără preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Complexul expoziţional se întinde pe o suprafaţă de 20 de ori mai mare decât cea a ultimei expoziţii mondiale care a avut loc în 2008 la Zaragoza în Spania.




Expo Shanghai 2010 are cel mai mare buget din istoria unor astfel de evenimente, de 4,2 miliarde de dolari, dublu faţă de bugetul alocat Olimpiadei de la Beijing. În plus, autorităţile chineze au alocat 45 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii oraşului. A fost creată cea mai lungă reţea de metrou şi noi şosele, parcuri şi poduri.

Potrivit presei internaţionale, 18.000 de locuinţe au distruse pentru a face loc expoziţiei.


Sloganul expoziţiei este "Better City, Better Life/ Un Oraş Mai Bun, O Viaţă Mai Bună" şi promovează ecologia, dezvoltarea sustenabilă şi urbanizarea.



În cele 184 de zile ale expoziţiei vor fi prezenţi 100 de şefi de stat, dar şi foarte multe celebrităţi care îşi vor promova ţările.

România are propriul stand care reprezintă un măr verde şi poartă numele de Greenopolis. El semnifică o viaţă sănătoasă şi o dezvoltare sustenabilă.

Costul construirii şi amenajării pavilionului a fost de 2,5 milioane de euro, cel mai mic dintre toate pavilioanele naţionale. Doar cel al Islandei a fost mai ieftin, 2 milioane de euro, însă suprafaţa e de patru ori mai mică.

Potrivit Ministerului român de Externe, Paviniolul Naţional al României va fi deschis oficial sâmbătă, la ora 11.00 - ora locală (ora 6.00 - ora României), cu un program susţinut de ansamblul folcloric Crişana şi fanfara Shavale.

Ziua României în cadrul expoziţiei va fi în data 29 iulie.

Pavilionul României de la Expo Shanghai 2010




Antena 3

×
Subiecte în articol: expozitie shanghai
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close