Antena 3 CNN Actualitate Cultură Final în forță la Festivalul Enescu 2021, cu artiști renumiți și un potpuriu de muzică excepțională

Final în forță la Festivalul Enescu 2021, cu artiști renumiți și un potpuriu de muzică excepțională

Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu se încheie astăzi în forță, cu un program impresionant, care oferă publicului muzică de cameră cu Orchestra Simfonică WDR, muzică barocă cu celebrul ansamblu Les Arts Florissants, cu William Christie la pupitru, și o paletă impresionantă cu lucrări de Enescu, Wagner și Bruckner, în interpretarea Orchestrei Concertgebouw, sub bagheta faimosului dirijor Daniel Harding.

Final în forță la Festivalul Enescu 2021, cu artiști renumiți și un potpuriu de muzică excepțională
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2021   •   12:10

Toate concertele zilei sunt transmise online pe www.festivalenescu.ro și rămân disponibile încă 12 ore după încheierea transmisiei.

Muzicienii Orchestrei Simfonice WDR din Koln au susținut la Sala Auditorium a MNAR, la ora 10.30, un concert cu  lucrări de muzică de cameră de o frumusețe aparte. Concertul s-a deschis cu Cvintetul de coarde de Zemlinski, o lucrarea camerală ce depășește spectrul muzicii de cameră, ajungând aproape de sonoritatea orchestrală. Zemlinski a început lucrul la Cvintet în anul 1894 și a scris 2 părți, urmând ca ulterior să treacă printr-o schimbare stilistică, ce nu i-a permis să adauge lucrării alte mișcări. Cvintetul este scris pentru 2 viori, 2 viole și violoncel. În continuarea programului, publicul a audiat Cvartetul nr. 2 în Sol Major din creația enesciană, o lucrare superbă, apreciată în rândul muzicii camerale.

În program mai este Brahms – Cvintetul nr. 2 op. 111 în Sol Major, compus în 1890 și publicat în 1891, despre care compozitorul intenționa să fie ultima lucrare a creației sale. Denumit și Prater Quintet, lucrarea a fost primită de public cu real entuziasm, premiera de la Viena din anul 1890 fiind senzațională. Este o muzică pasională, romantică, învolburată, de o frumusețe cuceritoare.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, are loc un concert susținute de ansamblul Les Arts Florissants condus de dirijorul William Christie. Repertoriul este dedicat muzicii de scenă din perioada barocă, publicul va asculta Opera  lui Handel Partenope HWV 27. Compusă în anul 1730, este o operă cu un subiect intrigant și comic, care a fost privită cu reticență de publicul secolului XVIII pentru complicațiile romantice ale acțiunii. Premiera a avut loc la King’s Theatre din Londra.

La Sala Palatului de la ora 19.30, concertul care încheie ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu este susținut de Orchestra Regală Concertgebow  din Amsterdam condusă de dirijorul Daniel Harding. Programul ales pentru finalul festivalului este unul memorabil, începe cu Pastorale-fantesie de George Enescu, o lucrare de tinerețe compusă în anul 1899 care a fost abandonată după premieră. Redescoperirea acestui microunivers enescian i se datorează dirijorului Gabriel Bebeșelea, care s-a ocupat de analiza, editarea și tehnoredactarea piesei, și readucerea sa pe scenele de concert. În 2019 Gabriel Bebeșelea a dirijat Pastorala-fantezie în premieră bucureșteană, iar audiția sa în ultimul concert al Festivalului Internațional George Enescu este un ultim omagiu pentru sărbătorirea celor 140 de ani de la moartea compozitorului.

Programul este completat de sonoritățile fermecătoare ale muzicii lui Wagner, Uvertura operei Tannhauser, scrisă în 1845, care prezintă evenimente istorice îmbinate cu legende. Este inspirată din două legende medievale care ilustrează conflictul dintre două forțe. Introducerea, cu un aer solemn, este o rugăciune pentru salvare, iar a doua temă principală, luminoasă, jucăușă și dinamică, ilustrează tărâmul feeric al personajelor din basme. Wagner, creatorul melodiei infinite, este cunoscut pentru vasta creație în genul de operă, pe care îl considera singurul gen care reflectă cu autenticitate existența umană.

În încheierea programului ascultăm Bruckner – Simfonia a VII-a în Mi Major, o lucrare formidabilă compusă între anii 1881 și 1885. A fost dedicată Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, iar premiera a avut loc la Opera din Leipzig sub bagheta dirijorului Arthur Niikisch. Simfonia a VII-a a fost cel mai mare succes din viața lui Bruckner, iar în prezent, a fost nominalizată de BBC Music Magazine în top 20 cele mai mari simfonii din toate timpurile.

Accesul la toate concertele se face pe bază de Certificat verde sau dovada unui test antigen negativ. La Sala Palatului este organizat un centru de testare, între orele 14.00-18.00 pentru cei care au nevoie în ultimul moment de un test antigen. Spațiul de testare este organizat de Sanador, care oferă tarife preferențiale pentru spectatorii Festivalului, atât la acest centru, cât și în clinicile sale.

×
Subiecte în articol: Festivalul Enescu 2021
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close