Antena 3 CNN Actualitate Cultură Finanţare de 1,5 milioane de lei pentru proiectul ?Aurora?, al regizorului Cristi Puiu

Finanţare de 1,5 milioane de lei pentru proiectul ?Aurora?, al regizorului Cristi Puiu

Finanţare de 1,5 milioane de lei pentru proiectul ?Aurora?, al regizorului Cristi Puiu
30 Sep 2008   •   12:57

Deşi iniţial a refuzat să îşi înscrie noul proiect de film la concursul de proiecte cinematografice din 2008 al Centrului Naţional al Cinematografiei, Cristi Puiu a obţinut, marţi, o finanţare de 1.585.000 de lei pentru lungmetrajul ?Aurora?, la prima sesiune a concursului CNC.
Conform Ziarul de Iaşi, regizorul anunţa în ianuarie 2007 că a hotărât să nu mai participe la concursul organizat anual de CNC în semn de protest faţă de modul de funcţionare a instituţiei, după ce două scenarii ale sale au fost respinse la secţiunea dezvoltare de proiect la concursul din 2006.
?Aurora?, un film despre crimă
Proiectul ?Aurora?, care are un buget estimat la 1,4 milioane de euro, se înscrie în seria poveştilor despre Bucureşti începută cu ?Moartea domnului Lăzărescu? şi va fi un film despre crimă, iar acţiunea se va petrece în Bucureşti, sau la marginea oraşului. ?Timp de doi ani m-am întâlnit cu oameni de la omucideri, demult mă preocupă subiectul. Oricine se gândeşte la mecanismul crimei, pe absolut oricine intrigă cum un om ajunge să omoare?, a declarat Cristi Puiu.
CNC a mai finanţat alte nouă proiecte
În afară de proiectul lui Puiu, CNC a mai finanţat, în acest an, la secţiunea lungmetraj ficţiune, nouă proiecte: ?Condamnat la viaţă? - 1,54 milioane de lei, regia Bogdan Dumitrescu şi scenariul Anusavan Salamanian; ?Intermediar? - 1,488 milioane lei, scenariul şi regia Corneliu Porumboiu; ?Ana? - 1,46 milioane lei, regia Alexa Visarion şi scenariul Alexa Visarion şi Iris Spiridon; ?Iubire Elena? - 1,425 milioane lei, regia şi scenariul Geo Saizescu; ?Tranziţia, bat-o vina? - 1,197 milioane de lei, regia şi scenariul Cristina Nichituş; ?Caii înaripaţi? - 1,01 milioane de euro, regia şi scenariul Judit Elek; ?Din dragoste cu cele mai bune intenţii? - 545.000 de lei, regia şi scenariul Adrian Sitaru; ?Afacerea Est? - 500.000 de lei, regia şi scenariul Igor Cobileanschi; ?De ce fierbe copilul în mămăligă? - 250.000 de lei, regia şi scenariul Krisztina Deak. Valoarea totală a finanţărilor la secţiunea lungmetraj ficţiune a fost de 11 milioane de lei, informează Mediafax.
Guvernul va aloca fonduri de 10 milioane de euro pentru proiecte cinematografice
Totodată, pe fondul realizărilor deosebite pe care le-a avut cinematografia românească în ultimul timp, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, a declarat în cadrul unei conferinţe care a avut loc marţi, la CNC, că, din 2009, Guvernul va aloca fonduri în valoare de 10 milioane de euro pentru proiecte cinematografice. ?Industria cinematografică românească prinde contur (...) o să ajungem să vedem că nu mai există artişti, regizori, scenarişti care să nu se poată exprima?, a declarat Iorgulescu, citat de Mediafax.
Iorgulescu a adăugat că cele două sesiuni de concurs de anul acesta, organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei, au ca obiectiv sprijinirea a 22 de filme de lungmetraj ficţiune, 22 de filme de scurtmetraj ficţiune, 16 documentare şi 6 filme de animaţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CNC
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close