Antena 3 CNN Actualitate Cultură Franţa: O bucată de stofă pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, vândută cu aproape 19.000 de euro

Franţa: O bucată de stofă pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, vândută cu aproape 19.000 de euro

Franţa: O bucată de stofă pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, vândută cu aproape 19.000 de euro
de M.T.    |    04 Apr 2013   •   13:34

O bucată de stofă de in pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, conservată într-un sicriu miniatural din lemn de acaju şi abanos, a fost vândută cu 18.738 de euro la o licitaţie organizată la Hotel Drouot din Paris, relatează AFP, citată de Mediafax.

Bucata de stofă, estimată iniţial la un preţ cuprins în intervalul 4.000 - 6.000 de euro, a fost achiziţionată de un colecţionar francez pasionat de personalitatea regelui Ludovic al XVI-lea, a anunţat casa de licitaţii Coutau Begarie, organizatoarea vânzării de suveniruri istorice.

Preţiosul obiect este însoţit de o inscripţie manuscrisă în cerneală pe o foaie de hârtie, pe care se poate citi „Sângele preţios al lui Ludovic al XVI-lea, 21 ianuarie 1793. Donată de colonelul Joubert în 1829".

Încarcerat în închisoarea Tour du Temple în 1792, regele Ludovic al XVI-lea a fost judecat, condamnat la moarte, apoi ghilotinat, pe 21 ianuarie 1793, în Piaţa Revoluţiei.

După execuţie, oamenii prezenţi s-au aruncat pur şi simplu asupra lucrurilor rămase de pe urma fostului monarh. Părul său, tăiat de călău, a fost adunat de pe jos şi apoi vândut pe bani buni, a declarat Cyrille Boulay, expertul casei Coutau Begarie.

Potrivit unor înscrisuri din acea vreme, „cetăţenii şi-au înmuiat armee şi batistele în sângele" regelui decapitat.

Bucata de stofă are dimensiunile de 20 centimetri x 16 centimetri. Mini-sicriul are o înălţime de 9 centimetri şi o lungime de 13 centimetri şi conţine o punguţă umplută cu nisip, „adunat cel mai probabil de la piciorul ghilotinei în ziua în care regele a fost decapitat", afirmă acelaşi expert.

Boulay spune însă că „nu există o dovadă absolută care să ateste că este vorba de sângele regelui Ludovic al XVI-lea. Pentru aceasta, ar trebui făcute analize ADN".

La aceeaşi licitaţie, o cataramă din argint care a decorat unul dintre pantofii lui Ludovic al XVI-lea, păstrată de Jean-Baptiste Clery, valetul regelui în închisoarea Tour du Temple, a fost cumpărată cu 4.372 de euro de acelaşi colecţionar francez. Catarama era estimată între 3.000 de euro şi 5.000 de euro.

De asemenea, un set de 200 de fotografii care îl prezintă pe ţarul Nicolae al II-lea şi familia sa a fost adjudecat cu 62.460 de euro de un colecţionar rus. Fotografiile erau estimate între 20.000 de euro şi 30.000 de euro.



×
Subiecte în articol: paris Franta
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close