Antena 3 CNN Actualitate Cultură Institutul pentru Studierea Holocaustului trece de la Cultură în coordonarea premierului

Institutul pentru Studierea Holocaustului trece de la Cultură în coordonarea premierului

Institutul pentru Studierea Holocaustului trece de la Cultură în coordonarea premierului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    30 Aug 2012   •   09:53

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" trece din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în coordonarea prim-ministrului, potrivit unei Hotărâri de Guvern, publicate în Monitorul Oficial.

"Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România este instituţie publică cu personalitate juridică, coordonată de prim-ministru, prin Cancelaria prim-ministrului", se arată în hotărârea de modificare şi completare a HG 902/2005 privind înfiinţarea Institutului.

Până la acest moment, Institutul pentru Studierea Holocaustului se afla în subordinea Ministerului Culturii.

"Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea, publicarea documentelor şi rezolvarea unor probleme ştiinţifice referitoare la Holocaust, elaborarea şi implementarea de programe educaţionale şi culturale privind acest fenomen istoric", se mai arată în textul hotărârii aprobate pe 23 august.

Printre atribuţiile Institutului stipulate în HG se arată că acesta propune Secretariatului General al Guvernului iniţierea proiectelor de acte normative în domeniul său de activitate.

Institutul este condus de un director general, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Numărul maxim de posturi al Institutului este de 18.

Cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se arată în textul HG.

Pe lângă Institut funcţionează Consiliul ştiinţific - organ consultativ format dintr-un număr de până la 31 de personalităţi reprezentative şi recunoscute în domeniul studierii Holocaustului; membrii Consiliului ştiinţific sunt numiţi de către directorul general al Institutului şi nu sunt salarizaţi; şi Colegiul de onoare - format din personalităţi ale vieţii publice interne şi internaţionale, cu competenţe şi merite în domeniul studierii Holocaustului; membrii Colegiului de onoare sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea directorului general al Institutului şi nu sunt salarizaţi.

Conform informaţiilor de pe site-ul INSHR, directorul general al Institutului este Alexandru Florian. Printre membrii români ai colegiului de onoare se află Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Ion Bogdan Lefter, Mona Muscă, Majestatea Sa Regele Mihai I, Mihai-Răzvan Ungureanu.



×
Subiecte în articol: ministerul Culturii guvern
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close