Antena 3 CNN Actualitate Cultură International Herald Tribune vorbeşte despre şpăgile din sistemul sanitar românesc

International Herald Tribune vorbeşte despre şpăgile din sistemul sanitar românesc

International Herald Tribune vorbeşte despre şpăgile din sistemul sanitar românesc
Sursa foto: Spaga doctor
15 Feb 2009   •   11:30

Şpaga din sistemul medical românesc a ajuns şi în presa internaţională. Cunoscuta publicaţia ?International Herald Tribune" a publicat declaraţiiile unor medici şi pacienţi români care susţin că sumele pe care trebuie să le dea în cazul unei intervenţii medicale sunt uriaşe. Şpaga în sistemul de sanatate românesc variază între 100 de euro pentru o operaţie de apendicita şi poate ajunge la 5.000 de euro pentru una pe creier. Asta nu este tot. Pacientul român plăteşte şi în momentul în care se interneaza într-un spital.
De cele mai multe ori micile atenţii acordate cadrelor medicale reprezintă echivalentul a 75% din venitul lunar al unei familii. Doctorii sunt oarecum obligaţi să recurgă la astfel de favoruri financiare din cauza nivelului scazut al salariului din sistemul medical, susţine Vasile Astarastoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Mulţi dintre medicii români obţin, în medie, un salariu de 400 de euro, ceea ce îi îndeamnă să primeasca şi bani din partea pacienţilor.
Problema şpăgii din sistemul sanitar a ajuns şi la urechile străinilor. Pacienţii români se plâng în publicaţia ?International Herald Tribune" că trebuie să dea mulţi bani pentru a fi trataţi bine în spitale. Titlul articolului apărut la sfârşitul săptămânii, ?Mita, o problemă în sistemul sanitar din România", prezintă declaraţii ale unor medici şi pacienţi români.
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, se estimează că 280 de milioane de euro anual reprezintă valoarea totală a ?plăţilor informale" din Ministerul Sănătăţii din România.
Sursa foto: infolegal.ro
Antena 3

×
Subiecte în articol: sistem sanitar
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close