Antena 3 CNN Actualitate Cultură La mulţi ani, Maia Morgenstern! Actriţa împlineşte, astăzi, 61 de ani

La mulţi ani, Maia Morgenstern! Actriţa împlineşte, astăzi, 61 de ani

Este zi de sărbătoare în lumea teatrului şi filmului românesc. Maia Morgenstern, una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe, împlineşte 61 de ani. Talentul său a depăşit de multe ori graniţele tării, prin roluri precum Fecioara Maria din filmul „Patimile lui Hristos”, însă este cunoscută şi pentru rolurile jucate în „Balanţa” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”. Maia Morgenstern ne-a dăruit câteva clipe memorabile cu scurt timp înainte de aniversarea ei.

de Cristina Ştefan    |    01 Mai 2023   •   14:28

"Citesc, fac curăţenie, nu gătesc, nu-mi place să merg în vacanţe, însă merg mult cu metroul” - acestea sunt doar câteva secrete pe care marea doamnă a teatrului românesc ni le-a mărturist cu o simplitate aparte.

Născută la 1 mai 1962, la Bucureşti, marea noastră actriţă a ajuns cunoscută în toată lumea după ce a interpretat rolul Fecioarei Maria în filmul "Patimile lui Hristos. În perioada filmărilor era însărcinată cu fiica ei cea mică, Isadora, care astăzi are 20 de ani.

"A fost greu să cred, nu-mi venea să cred că eu am fost chemată să interpretez, să fiu eu cea aleasă. Asta mi-a fost greu. Nu-mi venea să cred", a mărturisit actrița.

Maia Morgenstern a jucat alături de nume mari ca Monica Belluci și Jim Caviezel. Deşi a trăit momente grele de-a lungul carierei, povesteşte că a învăţat să transforme răul în bine.

"Pentru a învinge ceva, trebuie să existe o confruntare. Există această confruntare între o părere și alta", crede Maia Morgenstern. Are un nume predestinat: Morgenstern înseamnă în germană "Luceafărul de dimineață", nume dat Fecioarei Maria în filmul regizat de Mel Gibson. Marea doamnă a teatrului românesc s-a remarcat și în filmul Capra cu trei iezi, însă pregătește acum și alte proiecte de suflet.

"Filmul Capra cu trei iezi, ce s-a bucurat de audiență și apreciere, s-a născut din dorința unor oameni foarte tineri, foarte la început, foarte lipsiți de buget – ca să folosesc, așa, un termen politicos – foarte, foarte, foarte muncitori. Au muncit cu brațele lor și există, au documentat lucrul ăsta. Ne pregătim cu drag să începem filmările după un scenariu al doamnei Lia Bugnar, cu doamna Carmen Tănase, cu doamna Adriana Trandafir, cu actori tineri pe care îi respect și îi admir foarte mult", dezvăluie doamna teatrului românesc.

"Cred că nu am destul timp de pierdut"

Timp de zeci de ani a făcut și face ca milioane de inimi să bată mai tare prin rolurile captivante. Personajul Nelei din Filmul „Balanța” a fost printre rolurile care i-au adus faima.

Reporter: Cel mai greu rol pe care l-ați interpretat?

Maia Morgenstern: Întotdeauna ăla care nu mi-a plăcut.

Reporter: Care anume nu v-a plăcut?

Maia Morgenstern: Au fost câteva. Pe unele am învățat să le plac, să le iubesc, iar pe altele nu.

Când nu e pe scenă, se remarcă prin modestia și simplitatea ei. 

Reporter: Ce reușiți să faceți în timpul liber?

Maia Morgenstern: Citesc și fac curățenie. E una din cele mai sfinte metode de fitness. Să merg cu metroul. Curaj este să mergi în aglomerațiile astea și să nu te îmbolnăvești de nervi. Evident că mai merg și cu taxiul, nu-mi place să conduc, nu mi-a plăcut niciodată. Cred că nu am destul timp de pierdut. La orele de vârf, la orele aglomerate, când vreau să mai și citesc sau să mai scriu câte ceva, merg cu metroul distanțe lungi. Sau și cu trenul. Îmi place foarte mult să merg. Nu-mi place să merg în vacanțe! Vai de mine, ce răspuns!

Reporter: Nu vă place?

Maia Morgenstern: Nu, nu-mi place să merg în vacanțe. De exemplu, nu gătesc. Îmi place, dar nu gătesc.

"S-ar putea să fie o povară multă vreme faptul că sunteți copiii mei"

Toți cei trei copii i-au călcat pe lume.

Maia Morgenstern: „Întâmplarea fericită face să-i fi avut parteneri de scenă, de proiect, de spectacol, de film. Pe copiii mei, fie pe Tudor, fie pe Cabiria, fie pe Isadora. Au avut de înțeles și de a le recomanda să înțeleagă foarte serios dacă își doresc asta cu adevărat. De asemenea, am făcut-o așa cum am priceput. Nu știu dacă cel mai înțelept sau nu, cea mai bună metodă, cea mai înțeleaptă cale oi fi găsit-o sau nu, de a le spune `s-ar putea să fie o povară multă vreme faptul că sunteți copiii mei`”.

Una dintre cele mai frumoase meserii din lume îți răpește, însă, foarte mult timp.

Maia Morgenstern: Sunt și am fost tare mult plecată. Așa că timpul pe care l-am petrecut cu familia mea a fost extrem de scurt. O fi bine asta, o fi rău asta... N-aș vrea să mint și să creez o imagine falsă.

Dorința cea mai mare: "Să meargă viața mai departe"

Ziua de naștere îi aduce mereu aminte de copilărie. 

Maia Morgenstern: Așa cum țin minte, nu de puține ori eram tristă de ziua mea. De ce? De ne ce? O să lăsăm pe alții să înțeleagă, să judece... Acum împlinesc 61 de ani, e vorba și de vârstă, și de evaluare. Cum, necum, în ce fel, eram tristă. Și în copilărie eram tristă de ziua mea: agitată, mi se părea că trece prea repede.

Reporter: Care este cea mai mare dorință a dumneavoastră în momentul de față?

Maia Morgenstern: Nici nu îndrăznesc s-o rostesc. Să meargă viața mai departe. În felul ăsta pot să formulez, am dreptul să formulez asta. Îmi doresc să meargă viața mai departe. Îmi doresc sănătate, îmi doresc echilibru, înțelepciune.

×
Subiecte în articol: Maia Morgenstern
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close