Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, despre cazul lui Nicu Covaci: "Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR"

Lucian Romaşcanu, despre cazul lui Nicu Covaci: "Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR"

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj după ce Nicu Covaci a fost refuzat de Uniunea Compozitorilor din România.

Lucian Romaşcanu, despre cazul lui Nicu Covaci: "Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR"
Sursa foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2023   •   22:29

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, în vârstă de 75 de ani,  nu a intrat nici acum în rândul artiștilor care fac parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, pe motiv că nu a reușit să întrunească punctajul necesar admiterii în UCMR.

Practic, Fondatorul Phoenix, Nicu Covaci, a fost respins pentru 40 de sutimi.

În acest context, Lucian Romașcanu, ministerul Culturii, a transmis un mesaj. 

"#NicuCovacI și nu numai el....

Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat "examenul" pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului.

Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR...

Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.

O asemenea organizație ar trebuie să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.

Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa "facă cerere" ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred...

Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual", a transmis Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook. 

×
Subiecte în articol: Lucian Romașcanu Nicu Covaci compozitor
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close