Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Avem monumente istorice care merită să fie vizitate măcar o dată în viață"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Avem monumente istorice care merită să fie vizitate măcar o dată în viață"

La împlinirea a 119 ani de la inaugurarea Castelului Pelişor, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a lansat un apel către toţi românii.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Avem monumente istorice care merită să fie vizitate măcar o dată în viață"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto
de Georgiana Adam    |    24 Mai 2022   •   11:11

"Avem în frumoasa noastră țară numeroase monumente istorice care merită să fie vizitate măcar o dată în viață. Castelul Pelișor este, fără îndoială, una dintre perlele patrimoniului cultural românesc, dar și locul care poartă o amprentă unică: acolo, în Camera de aur, inima mare a Reginei Maria a bătut pentru ultima dată, probabil tot pentru aceste meleaguri.

Casa de vis a reginei tuturor românilor, așa cum este considerat Pelișorul, împlinește astăzi 119 ani de la inaugurare.

Să nu lăsăm să se scurgă timpul fără a trece pragul unui loc ce păstrează autenticitatea şi profunzimea conştiinţei naţionale, dar și amintirea celei care i-a conturat și evidențiat, cu atâta eleganță, unicitatea", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, la comanda regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh, Karel Liman (1855-1929), fiind inaugurat un an mai târziu, la 24 mai 1903.

La eveniment au fost prezenţi, conform semnăturilor aflate pe acest act, alături de monarhi şi principii moştenitori, doamne de onoare ale Curţii regale, arhitectul Liman, arhimandritul Nifon, ofiţeri superiori ai armatei române, personalităţi din lumea politică şi culturală, numeroşi localnici.

Castelul Pelișor este situat în Sinaia și face parte din același complex care găzduiește și castelul Peleș.

×
Subiecte în articol: Lucian Romașcanu ministerul Culturii
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close