Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Profesorul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru generaţiile tinere"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Profesorul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru generaţiile tinere"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a explicat, astăzi, că "Profesorul Eugen Simion merită și trebuie să fie un reper pentru cei din generaţiile tinere", cu ocazia zilei de naştere a academicianului român.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Profesorul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru generaţiile tinere"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Cristian Nema
de Alin Tarnovschi    |    25 Mai 2022   •   11:06

Academicianul Eugen Simion a împlinit astăzi 89 de ani.

"La mulți ani, domnule Profesor! Academicianul Eugen Simion, unul dintre modelele culturale ale societății românești, a ajuns astăzi la o vârstă memorabilă, după o carieră strălucită și o viață cu meritate împliniri!

Cred cu tărie că Omul și Profesorul Eugen Simion merită și trebuie să fie un reper pentru cei din generaţiile tinere și o mândrie pentru noi, ceilalți, pentru felul în care a apărat, cu fiecare ocazie, identitatea românească, istoria și valorile acestei țări!

Personalitatea și cariera sărbătoritului zilei sunt atât de vaste, complexe și complete încât, după două mandate de preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion este el însuși o instituție. Multă sănătate, liniște și, nu în ultimul rând, mulțumiri, Excelență!", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Critic și istoric literar de primă linie, Eugen Simion ne lasă o moștenire impresionantă, scrierile sale stând sub semnul experiențelor și al întâlnirilor cu oamenii pe care viața i-a scos în calea sa.

Prietenia cu Nichita Stănescu sau absolvirea școlii lui Eugen Lovinescu, marele său model, au influențat, inevitabil, modul în care a interpretat literatura în cărțile și lucrările sale, cu doze perfecte de limpezime și echilibru. Mai mult, cu profesori precum Al. Rosetti, Iorgu Iordan sau Tudor Vianu, Eugen Simion a transmis, mai departe, generațiilor în formare, dragostea pentru literatură și spiritul său critic, dar mereu constructiv.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close