Antena 3 CNN Actualitate Cultură Luvrul din Paris se extinde. Care e legătura dintre muzeu şi vălul musulman

Luvrul din Paris se extinde. Care e legătura dintre muzeu şi vălul musulman

Luvrul din Paris se extinde. Care e legătura dintre muzeu şi vălul musulman
Sursa foto: Foto: vacanteinstrainatate.eu
de M.Z.    |    05 Ian 2012   •   10:54

La două decenii după ridicarea celebrei piramide de sticlă, muzeul Luvru din Paris se îmbogăţeşte cu o nouă construcţie care promite să fie cel puţin la fel de controversată.

Operele de artă islamică ale muzeului vor fi expuse într-un nou spaţiu acoperit de o structură îndrăzneaţă care-şi propune să sugereze vălul musulman.

Deşi este una dintre cele mai valoroase din lume, colecţia de artă islamică de la Luvru nu dispunea de un spaţiu propriu. De acum înainte, piesele sale vor putea fi admirate în sala construită într-una din curţile interioare ale vechiului palat. Acoperişul sălii este descris ca o operă de artă în sine, cea mai importantă adăugire la muzeu de la piramida de acum 20 de ani.

Potrivit arhitecţilor care au creat-o, structura susţinută de opt coloane foarte subţiri aminteşte de un văl islamic de mătase. Parţial transparentă, ea lasă lumina zilei să pună în valoare operele de artă expuse. Noua galerie poartă un nume simplu: Islam.

Construcţia are 2.800 de metri pătraţi şi a fost finanţată prin donaţii venite din lumea islamică. Cel mai generos a fost un prinţ saudit, care a contribuit cu 17 milioane de euro. Alte fonduri au venit din Maroc, Kuweit, Oman sau Azerbaidjan. Pentru finalizarea proiectului, mai este nevoie de 10 milioane de euro, pe care muzeul nu se îndoieşte că-i va obţine.

 


×
Subiecte în articol: paris opere de arta
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close